субота, 01 червня 2013 16:05

Туреччина на межі революції: протестувальники намагались захопити парламент

 

У Стамбулі і в Анкарі відбулися нові зіткнення демонстрантів з поліцією. Заворушення в Туреччині тривають вже другий день. Поліція застосовує водомети і сльозогінний газ.

У Стамбулі газ було застосовано проти багатотисячного натовпу, що намагався перейти через Босфорський міст і вийти до головної площі міста. "40 тисяч осіб переходять сьогодні через міст між Європою і Азією. Весь міський транспорт став, - розповів один з учасників протестів. - У якийсь момент все місто ніби заходило ходором. Люди били в каструлі, сковорідки, дули в свистки".

У Стамбул для придушення заворушень перекидаються додаткові підрозділи поліції навіть з таких віддалених місць країни, як Анталія.

Автор: Фото: Reuters
 

Протестуючі закидають правоохоронців камінням і пляшками із запальною сумішшю.

Автор: Фото: Reuters
 

У суботу вранці у Twitter надійшло кілька повідомлень від очевидців подій про загибель чотирьох людей, проте офіційного підтвердження цієї інформації немає. В Анкарі учасники акції, яку вони назвали "Маршем солідарності", зробили спробу піти на будівлю парламенту, скандуючи "Опір всюди, скрізь Таксим".

За словами оглядачів, те, що починалося в Туреччині як акція екологів місцевого значення, переростає в загальнонаціональний антиурядовий протест. Спочатку екологи виступали проти будівельних робіт у парку, прилеглому до площі Таксим у Стамбулі.

Стамбульський суд вже прийняв рішення тимчасово призупинити реконструкцію парку, оскільки роботи руйнують коріння дерев. Противники плану прем'єр-міністра Раджеп Тайіпа Ердогана заявляють, що парк - одне з небагатьох зелених місць у центрі Стамбула

Зараз ви читаєте новину «Туреччина на межі революції: протестувальники намагались захопити парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

86

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути