вівторок, 16 серпня 2016 17:22

Топ-6 досягнень України на міжнародній арені
6

24 серпня Україна святкуватиме 25 років незалежності. Про найбільші досягнення країни на міжнародній арені Gazeta.ua розповів експерт фонду "Майдан закордонних справ" Олександр Хара.

"За 25 років незалежності Україна демонструє досягнення майже в усіх напрямках діяльності, які залежать від людини чи об'єднання громадян. Там, де потрібне втручання держави, - проколів більше. Не можна все фарбувати в чорне, але політична та загальноекономічна складові кульгають і гальмують розвиток держави", - каже Хара.

1. Революція гідності. Розпочалася у листопаді 2013 року, коли уряд Миколи Азарова зірвав підписання угоди про Євроінтеграцію. Завершилася у лютому 2014-го поваленням режиму Януковича. У березні того ж року підписано Угоду про асоціацію з ЄС.

"Україна для себе й світу зробила велику річ - Революцію гідності. Відбулося формування самодостатньої української політичної нації. Світу Україна показала, що за свободу можна вмирати, як це було на Майдані, і захищати її зі зброєю в руках, як на Донбасі. Інтелектуальна еліта в Європі це усвідомила й розмірковує. Світ думав, що завжди житиме в мирі, безпеці та добробуті. Війна, яка відбувається всередині Європи, брехня й порушення всіх прав й норм не лише міжнародного права, але й логіки людської поведінки зі сторони Росії, для них шок", - вважає експерт.

Автор: bastion.tv
 

2. Авіабудування. Україна входить до сімки країн, які мають повний цикл - від ескізу до серійного виробництва літаків.

"Авіабудування, хоча й дісталося нам з радянських часів, але усе виробництво та найголовніше - інтелектуальний потенціал, створювався в Україні. Інженери не приїздили з Москви чи з інших республік. За час незалежності створили кілька унікальних у світі машин", - наголосив Хара.

Автор: newsradio.com.ua
  Літак Ан-225 "Мрія", створений київським конструкторським бюро імені Олега Антонова, найпотужніший у світі. Здатен підняти у повітря до 250 т вантажу.
Літак Ан-225 "Мрія", створений київським конструкторським бюро імені Олега Антонова, найпотужніший у світі. Здатен підняти у повітря до 250 т вантажу.

3. Міжнародна миротворчість. За час незалежності, Україна взяла участь у 21 миротворчій операції. Наймасштабніша відбулася у 2005-2008 роках в Іраку. Коли після перемоги США над режимом Саддама Хусейна, президент Джордж Буш закликав світову спільноту залучитися до встановлення демократії в країні. У ній взяли участь 1690 українських військовослужбовців.

Автор: usa.mfa.gov.ua
 

4. Сільське господарство. Сільськогосподарські угіддя займають 70% загального фонду України. Українські сільгоспвиробники постачають свою продукцію в 190 країн світу.

"У сільському господарстві світовими лідерами не стали, але Україна важливий суб'єкт. Просто ще не консолідували себе у цьому сенсі. У 1990-х були на грані голоду. Американці допомагали навіть зерном. Зараз самі себе забезпечуємо. Для порівняння, Росія навіть картоплі своєї не має. Вони її купують. Не кажучи про м'ясо-молочні продукти. У нас все є і доброї якості", - говорить Олександр Хара.

Автор: forbes.net.ua
 

5. Наука та мистецтво.

"В Україні розвиваються усі форми і жанри мистецтва. Ніде ми не обділені і точно ні чим не гірші за інших. Україна за останні 25 років двічі виграла Євробачення. Власник далеко не локальних брендів - "Океан Ельзи" та "Воплі Відоплясова", - пише у Facebook дипломат Богдан Яременко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 музичних альбомів незалежної України

Автор: bbc.com
 

6. Спорт. Україна як незалежна держава вперше взяла участь в Олімпійських іграх 1994 року.

Українська національна олімпійська команда загалом за чверть століття виборола 120 медалей на літніх Олімпіадах (із них 5 - на нинішніх Олімпійських іграх у Бразилії) і 7 - на зимових.

"В Олімпійських іграх та інших міжнародних змаганнях входимо, якщо не в десятку, то в п'ятнадцять країн з найкращими показниками. З одного боку, це лишилося від Радянського союзу, коли спорт був частиною державної політики. Але за 25 років незалежності, тут не втратили, а у деяких напрямках навпаки просунулися вперед", - наголосив Хара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 подій в українському спорті часів незалежності

"Наші параолімпційці завжди були на висоті. Але, поза тим, маємо бренди Кличко, Шевченко, "Шахтар". І це далеко не вичерпний список", - вважає Яременко.

Автор: segodnya.ua
  Фігуристка Оксана Баюл стала першою олімпійською чемпіонкою незалежної України
Фігуристка Оксана Баюл стала першою олімпійською чемпіонкою незалежної України
Зараз ви читаєте новину «Топ-6 досягнень України на міжнародній арені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути