вівторок, 16 серпня 2016 11:30

Топ-5 нелегальних бізнесів незалежної України
5

Gazeta.ua спробувала розібратись, які нелегальні бізнеси за 25-річну історію незалежності процвітали в Україні.

Брухт

Автор: Андрій Жигайло
  Закрита десять років тому шахта ”Бендюзька” неподалік міста Червоноград у Львівській області. Усе цінне з неї вивезли, зі слів тамтешніх охоронців. Однак туди ще приходять цигани — шукають метал, і селяни — збирають відрами вугілля
Закрита десять років тому шахта ”Бендюзька” неподалік міста Червоноград у Львівській області. Усе цінне з неї вивезли, зі слів тамтешніх охоронців. Однак туди ще приходять цигани — шукають метал, і селяни — збирають відрами вугілля

Після розпаду СРСР в Україні зупинились майже всі підприємства. У 1990-х підприємства переживали не найкращі часи. Частина з них перепрофілювалась, деякі тримались на міжнародних контрактах. Ті підприємства та шахти, які не мали де брати гроші, закривали. Після приватизації частину їх вирізали на брухт. Це одна із причин, чому в Україні зросло безробіття.

Брухт вивозили з Чорнобильської зони відчуження. 1994-го зняли охорону з міста Прип'яті. Звідти вивезли майже весь метал. На кількох вулицях розкопали комунікації. Зараз із зони продовжують тягнути метал і деревину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Янукович, як прем'єром був, наш завод запустив. А Порошенко розібрав"

Деякі населені пункти перетворили на міста-привиди - коли закрилися підприємства, на яких усе трималося. Так, у селищі Цукроварові після знищення Кіровоградського цукрового заводу живуть близько 100 людей. Схожа ситуація в містах Орбіта, що на Черкащині та Степногірськ біля Запоріжжя.

Річний обіг: $ 400 млн

Копанки

Автор: Андрій Манчук
  Одна з перших нелегальних шахт міста Сніжне, Донецька область. Саме тут вперше почали видобувати нелегально вугілля таким способом
Одна з перших нелегальних шахт міста Сніжне, Донецька область. Саме тут вперше почали видобувати нелегально вугілля таким способом

Копанки - це бізнес, поширений тільки на Донбасі. Нелегальні шахти, в яких видобувають вугілля. Перші міні-шахти тут з'явилися в 1998–1999 роках. Гірники, які втратили роботу, спочатку видобували вугілля для своїх потреб. Продавали мішками або обмінювали на продукти. У середині 2000-х галузь підім'яли під себе кримінал та міліція.

Видобуток вугілля на копанках у середньому в 2,5 разу дешевше, ніж на великих шахтах. Там менша глибина і висока якість верхніх пластів. Тому для роботи потрібно мінімум адміністрації та допоміжного персоналу, а обладнання обходиться у 1 тис. грн за тонну. Директори державних шахт скуповували дешеве вугілля з копанок і продавали як державне.

"Вартість видобутку в копанці становить 50 дол. за тонну, а ціна реалізації – 100 дол. Тоді як із держшахти іноді має в рази вищу собівартість за ціну реалізації. Витрати державних шахт можуть бути 300 дол. і 500 за тонну. А різницю між видатками й вартістю компенсує держава. Тобто всі виграють, крім держави", - каже Михайло Волинець, голова Конфедерації вільних профспілок України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про нелегальну шахту заборонили показувати

2013 року на Донбасі працювали понад 10 тис. нелегальних шахт. На них видобували близько 6 млн т вугілля. Копанки продовжують працювати в окупованих частинах Донбасу. Раніше їх контролювали міліція та оточення екс-президента Віктора Януковича. Сьогодні за це взялись бойовики. Продають вугілля в Україну або Росію.

Річний обіг: $140-330 млн.

Контрабанда

Автор: Держприкордонслужба
  Партію цигарок перевозив автомобіль посольства України і Словаччині. 23 травня 2016 року
Партію цигарок перевозив автомобіль посольства України і Словаччині. 23 травня 2016 року

Контрабанда в Україні має давні традиції. Ще з початку незалежності Українці їздили до сусідніх країн - возили одяг, продукти, алкоголь та цигарки. Звідти везли дефіцитну техніку.

У 1990-х і 2000-х в європейські країни везли бензин та дизпаливо, цигарки і горілку. Звідти - продукти та миючі засоби.

Контрабанда цигарок процвітає і сьогодні. Тисячі українців щодня переходять кордон з Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією. Платять $1 тис. за ящик сигарет. В нас є ціла індустрія виробництва сигарет для контрабанди - дешеві бренди, які практично не представлені на внутрішньому ринку. З початку війни на Донбасі різко зріс потік тютюнових виробів без акцизних марок на окуповані території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Іди до чорної. А мене пропусти до блондинки – та не мацає сильно". Один день на українсько-польському кордоні

За даними волонтера Родіона Шовкошитного одна вантажівка, переправлена на окуповані території, приносить $10 тис. У схемах беруть участь поліцейські, військові та ділки з обох сторін.

Річний обіг: $460 млн.

Бурштин

Автор: Автомайдан
  Незаконний видобуток бурштину поблизу села Кухітська Воля Зарічненського району Рівненської області. 11 квітня 2016 року
Незаконний видобуток бурштину поблизу села Кухітська Воля Зарічненського району Рівненської області. 11 квітня 2016 року

Бурштинова лихоманка в Україні активізувалась в кінці 2000-х. 2009 року Росія заборонила експорт каменю-сирцю зі своєї території. Паралельно зріс попит на вироби з бурштину в Китаї. За різними оцінками, нелегали видобувають в Україні 30-80 т бурштину. Промислом на Поліссі займається близько 30 тис. осіб.

Торік 4 серпня СБУ і поліція вилучили в Рівному 2,5 т необробленого каміння. Його відвезли у місцевий райвідділ поліції. Але згодом виявилося, що половина мішків зникли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Словник копача - клондайк, звьоздочка, лизун, китаєць, шлангіст, бумага

А в липні цього року затримали п'ятьох лідерів угруповання, пов'язаного з незаконним видобутком бурштину. Арештували заступника прокурора області Андрія Боровика. А також — колишніх керівників райвідділів поліції Сергія Родзіна й Анатолія Смолянця. Взяли під варту й підполковника контрозвідки обласного СБУ Вадима Федорука. Жителя райцентру Дубровиця Миколу Рабешка затримали в Києві.

Річний обіг: $300 млн.

Нелегальні вирубки лісу

Автор: 24 канал
  Цінні дерева валять під виглядом санітарних робіт
Цінні дерева валять під виглядом санітарних робіт

В Україні 10 млн. га лісів, це 16% території країни. Наприклад, більш як половина Закарпатської області — це ліси. З минулого року діє мораторій на вивезення лісу. Після цього виникла контрабанда. Ешелони під виглядом дров відправляють до Європи.

"На Закарпатті щоб влаштуватись працювати в ліс, треба заплатити до 50 тисяч доларів. І це, якщо ти йдеш в лісівництво десь у гірських районах. У прикордонних - сума ще більша. Бо там можна переводити нелегалів чи контрабанду в країни Євросоюзу. Але гроші протягом року відіб'ються", - каже Микола Кокіш, громадський активіст із Мукачевого Закарпатської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через вирубки Карпат у криницях гірських сіл зникає вода

За інформацією Державного агентства лісового господарства найчастіше підмінюють вид деревини, що йде на продаж. Наприклад, цінні бук і граб (1,7 тис. грн за куб. м. - Gazeta.ua) вивозять під виглядом берези (500 грн за куб. м. - Gazeta.ua).

Річний обіг: $100 млн.

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 нелегальних бізнесів незалежної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути