пʼятниця, 16 липня 2010 16:53

Тернопільські депутати виділили на пам"ятник Крушельницькій 36 грн (ФОТО)

На бульвар Шевченка в центр Тернополя у ніч на 16 липня привезли чотириметрову бронзову скульптуру Соломії Крушельницької. Встановили на півтораметровий постамент обличчям до центрального універмагу та спиною до театру. Пам"ятник зображає всесвітньо відому оперну співачку в 20 річному віці. Горизонтальна конструкція позаду основної скульптури символізує театральну балюстраду.

"Тернопільський пам"ятник Крушельницькій – перший в світі, що відображає оперну приму в повен зріст. До цього її увіковічнювали лише погруддями – такі встановлені в Мілані, в Варшаві та в елементі оздоблення Львівського оперного театру", — розповів Gazeta.ua голова благодійного фонду "Соломія" Марта Подкович.

Гроші на пам"ятник збирали 7 років. Благодійний фонд самостійно зібрав 103 тисячі гривень.

"Я особисто ходила збирати гроші на сесію облради, роздавала депутатам інформаційні буклети. То з 120 депутатів зібрали 36 гривень і пару копійок. Ганьба. Буклети дорожче коштували. Коли стару облраду розпустили, і прийшли депутати нового скликання, то я до них також ходила. Ні копійки не виділили", — зазначила пані Подкович.

Загалом виготовлення пам"ятника, його встановлення та благоустрій прилеглої території обійдеться в два мільйони гривень. Більшість потрібних коштів виділили з міського бюджету. Урочисте відкриття пам"ятника запланували на 22 серпня. Цим заходом в Тернополі розпочнуть тижневе святкування 470 річчя від дня заснування міста.

Соломія Крушельницька народилася 1872 році в селі Білявинці, Бучацького району на Тернопіллі. За життя вона була визнана найвидатнішою співачкою світу.

В Тернополі її ім"я носить одна з центральних вулиць та музичне училище.

Зараз ви читаєте новину «Тернопільські депутати виділили на пам"ятник Крушельницькій 36 грн (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути