пʼятниця, 31 травня 2013 07:00

Таксистові дали 4 роки за трагічну загибель представника Президента

Таксистові дали 4 роки за трагічну загибель представника Президента
Фото і відео: Тетяна Заровна

40-річному донецькому таксистові, якого звинувачують у смертельному ДТП за участю віп-пасажирів, дали 4 роки в'язниці. Водія Михайла Боголюба визнали винним за ст. 286 ч. 2 (Порушення ПДР). Він також повинен виплатити 134 тисячі гривень компенсації потерпілій.

Такий вирок оголосили 30 травня в Куйбишевському райсуді м. Донецька. З підсудного зняли частину обвинувачення - у нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості жінці, яка втратила в пригоді чоловіка, але термін покарання не змінився. У квітні 2012 року той же суд вже засудив таксиста до 4 років, але апеляційний суд скасував цей вирок, як необгрунтований.

25 вересня 2010 року Боголюб прибув за викликом, але відмовився везти п'яних пасажирів, які його ображали, попросив зняти замовлення. Це не сподобалося донеччанину Юрію Іванченко, який проводжав друзів. Той несподівано повис на дверях "Ланоса" Боголюба, який саме від'їжджав, намагаючись зупинити машину. Але на повороті зірвався і потрапив під колеса зустрічного авто (за збігом - теж таксі). Загиблий виявився представником Президента України в судах, а його дружина - працівницею СБУ. Саме високим статусом потерпілих сім'я підсудного пояснює жорсткість вироку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Понятно, вона ж майор СБУ"

Експерти зробили висновок про те, що описана ситуація не вписується в рамки діючих правил дорожнього руху, і тому встановити причинно-наслідковий зв'язок між поведінкою водія і наступними трагічними наслідками неможливо. Однак, суд вирішив, що вина Боголюба доведена.

У своєму останньому слові таксист заявив, що не згоден з обвинуваченням, оскільки, на його переконання, слідство не розібралося з подробицями події, не врахувало показів свідків, не навело прямих доказів його провини. Крім того, у Михайла на утриманні матір - інвалід 1 групи, дружина і 7-річна донька, а сам він інвалід 3 групи.

- Я вважаю, що моя вина і зараз не доведена, ніхто не відповів - як я повинен поводитися за правилами, коли людина стрибає у вікно і молотить кулаком. Я його не бачив, тільки чув удари. Вже майже ліг на сусіднє сидіння, щоб ухилитися. Взагалі думав на той момент, що це мій пасажир, а не проводжаючий чоловік майорші. Він з'явився невідомо звідки. Єдина різниця з 1 вироком - що вже мене не звинувачують у тому, що я свідомо наїжджав на його дружину. Потерпіла в суді розповіла, що трималася за капот, щоб не упустити мене. Хотіла затримати, оскільки я був у неадекватному стані. Але експертиза показала, що я був абсолютно тверезий і не вживав наркотики, а от вони перебували в стані сильного алкогольного сп'яніння. Це підтвердила суду вся бригада лікарів "швидкої". Розповіли й про те, як ці пасажири за мною ганялися, викрикуючи погрози "посадити", "знищити весь мій рід".

Михайло Боголюб сидить вже 2 роки і 4 місяці. Перша суддя відмовила прокуратурі у побажанні взяти Боголюба під варту. Це не сподобалося прокуратурі, після чого в справі змінився суддя і відразу заарештував таксиста.

- Я після цього кошмару теж лежав у лікарні 10 днів, - каже підсудний. - Вийшов з лікарні рано тільки тому, що без мене сім'я голодує. І ось вже половину терміну перебуваю у в'язниці. Суд спирається на свідчення зацікавлених людей... Чого потерпілий ліз до мене у вікно? Хотів по голові погладити? Я просто намагався виїхати, врятуватися від цих людей.

Адвокат підсудного Дмитро Шевченко заявив, що знову буде оскаржувати вирок.

/media/video/499954/1_499954.mp4

Зараз ви читаєте новину «Таксистові дали 4 роки за трагічну загибель представника Президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути