Ексклюзиви
середа, 25 червня 2014 18:35

"Свобода" слова
7

Експерт з'ясував, хто з українського боку бореться з російськими пропагандистами в Інтернеті.

"Укропи", "піндоси" і "Піндостан", "Гейропа", "майдауни" - цими та іншими термінами останніми роками (і особливо - місяцями) рясно насичені дискусії на ключових вітчизняних інтернет-ресурсах і в соцмережах. Іронічно, що батьківщиною цієї плебейської лайки виявилася та ж країна, чия література півтора століття тому отримала славу унікального у світовому масштабі явища. Однак часи змінюються, і вже майже десять років в Інтернеті з Росією асоціюється не витончена словесність, а постійна брудна інформаційна війна. Структури, пов'язані з Кремлем, наймають тисячі людей, які за гонорар в 11 руб. 80 коп. за коментар (судячи з документів, що просочилися в пресу) готові перетворитися на тролів - і не покладаючи рук просувати кремлівський світогляд на всіх доступних інтернет-майданчиках.

"Все це почалося в 2005-му, після "помаранчевої революції" в Україні, - ще в 2009 році розповідав Михайло Тульський, президент російського дослідницького центру "Політична аналітика". - У Кремля тоді з'явилася нав'язлива ідея, що і у нас є помаранчева загроза і з нею треба боротися. Сурков і його оточення розкрутили Путіна на хороші бюджети для боротьби з "помаранчевою пошестю". Ця боротьба велася на кількох напрямках. Один з напрямків - створення і реанімація пропагандистських сайтів. Інший - створення бригади блогерів, які почали активно "гадити" на опозиційних ресурсах. Ці блогери працювали за трьома напрямками. Перший - загальне прославляння Путіна і його оточення, спростування будь-якої критики. Другий спосіб блогерської пропаганди - це образи, спроби поставити під сумнів компетентність, адекватність людини, що критикує владу. Третій спосіб - блогери погоджуються з критикою влади і доводять її до абсурду".

Майже миттєво в ареал роботи кремлівських тролів потрапили українські сайти, а потім і соцмережі, де тролі взялися просувати ідеологію путінізму і принижувати все, пов'язане з Україною та її мешканцями.

За минулі роки масштаб цих робіт збільшувався, свідком чого міг стати будь-який уважний вітчизняний інтернет-юзер. Але до свого апогею атака тролів почала стрімко наближатися після початку Євромайдану, захоплення Криму і появи бойовиків-сепаратистів на Донбасі. Шквал помиїв, фінансований Кремлем, став настільки потужним, що багато українських сайтів навіть відключили можливість коментування, аби не перетворювати свої сторінки на набір брудної лайки і закликів до насильства.

Наприкінці весни в Інтернеті з'явилися документи, що доводять зв'язок актуальних кураторів коментаторських бригад з РФ з кремлівськими замовниками. При цьому, як з'ясувалося, незважаючи на стагнацію російської економіки, у Кремля знайшлися гроші на те, щоб направити своїх тролів і на сайти Європи та США. Там вони стаханівськими темпами взялися ламаними іноземними мовами доводити справедливість анексії Криму та поділу України наївним західним "ліберастам". А ті до певного часу щиро намагалися вступити в конструктивну дискусію з небаченими досі опонентами.

Однак для нас найбільш гарячою лінією фронту залишається схід - наш власний, український. Де тролі закликають місцевих жителів повністю віддатися під владу сепаратистів - а вже вони, за підтримки братньої Росії, нарешті, подарують Донбасу те життя, якого він гідний.

Боротьбу проти російських тролів наша держава не веде (та й питання в тому, чи державна це справа). Проте, як показують дослідження найбільших груп соціальних мереж, присвячених Донбасу, інтереси України там відстоюються, і користувачі намагаються приглушити потужне виверження російської пропаганди.

Важлива ремарка: ми не схильні казати про те, що всі штампи російської пропаганди виходять виключно від проплачених тролів. Проте їх діяльність (вкупі з російськими ЗМІ), без сумніву, має ефект на схильних до зовнішнього впливу людей. Які можуть підхопити запущений і зрозумілий їм "медіа-вірус" і далі з власної волі його поширювати. Тому в полі інформаційної боротьби ефективніше не діяти в лоба, реагуючи на кожну згадку "укропів" власним "ватником", а боротися за аудиторію на смисловому рівні - аргументовано доносячи здорові тези. Саме практику такого роду ми й відстежили в соцмережах.

Аналіз ключових соцмереж - "Вконтакте", Facebook, "Однокласники" - показав, що події на сході країни призвели до лавиноподібної окупації місцевих груп російськими (або проросійськими) професійними тролями і до появи безлічі нових груп, в яких збираються шанувальники так званих "народних республік ". На сьогодні ситуація така, що груп на підтримку Донецької, Луганської, Лисичанської та інших республік більше, ніж тих, що протистоять їм - співвідношення становить приблизно 3 до 1. Важливе поле битви - популярні спільноти про життя міст і районних центрів, в яких діють сепаратисти. Оскільки спільноти ці тематично нейтральні, їх учасників намагаються схилити на свій бік як поплічники сепаратистів, так і користувачі, що займають проукраїнську позицію.

Спостереження за дискусіями в групах і акаунтах користувачів Донбасу протягом останнього тижня дозволило автору цих рядків зробити однозначний висновок: на українській стороні цілеспрямовано працює як мінімум одна група коментаторів, що оперує приблизно сотнею акаунтів і притримується єдиної програми тез. Якщо коротко, то основні повідомлення цієї групи є наступними:

а) українці поза Донбасом в жодному разі не вважають його громадян відщепенцями або людьми другого сорту, і щиро сподіваються на припинення насильства, за яким стоїть Москва;

б) самопроголошені лідери і солдати народних республік є вбивцями і грабіжниками, а не захисниками жителів Донбасу.

При цьому, якщо відстежити паралельні появи акаунтів в інших спільнотах, або їх особисту історію (вона є у деяких старих користувачів, хоча більша частина акаунтів була створена, очевидно, безпосередньо для участі в цьому проекті, наприкінці квітня – у травні), то можна зробити певні висновки. Про те, хто контролює (ініціює? фінансує?) цю битву на інтернет-фронті.

Ось, наприклад, як коментує події на Донбасі користувач Андрій Крук:

https://www.facebook.com/newsdnr/posts/311172475715851

 

 А ось що писав Андрій Крук в листопаді 2012-го року:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100003886640586
 
 
 
Ще один користувач, Олександр Данилишин, також активно бере участь в дискусіях з прихильниками сепаратистів:
 
 
 

 

За цікавим збігом обставин, Олександр є прихильником тієї ж політичної сили, як і Андрій Крук:

https://www.facebook.com/oleksand r.danylyshyn.1/posts/1393964830882495

 


І ще один приклад. Андрій Фівап.

https://vk.com/wall-51425741_23721

 


І знову - ті ж симпатії:

https://vk.com/wall-35592707_4434

 

Аналогічна картина спостерігається і по низці інших активних користувачів. Можна було б вважати це збігом - зрештою, кому, як не прихильникам націоналістів, боротися з окупантами? Однак єдиний тезовий ряд і (частковий) перехід цих коментаторів на російську мову для кращої комунікації з місцевим населенням говорять про організованість їхніх зусиль.

Запит, направлений "Свободі" з приводу її участі в інтернет-війнах, поки залишився без відповіді. Тому без підтверджених фактів залишається будувати гіпотези і давати оцінки.
З одного боку, під час військових дій свою активність "свободівцям" було б правильніше направити на протистояння справжнім окупантам (здається, саме заради цього два тижні тому "Свобода" і сформувала батальйон "Січ").

З іншого боку, чому в "війні сенсів", про яку останнім часом так багато говориться, українські інтереси повинні залишатися незахищеними? Чому українці сходу, які через терор "ополченців" знаходяться практично в інформаційному вакуумі, не повинні отримувати сигнали про те, що їхні співвітчизники не вважають битву за Донбас програною і готові доводити, якими покидьками є надіслані з Росії республіканські "вожді"? А поки що на Банковій не знайшовся власний Владислав Сурков (який зумів 10 років тому довести Путіну необхідність активних дій в Інтернеті), значить, цю місію повинні брати на себе ініціативні громадяни.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" слова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути