неділя, 15 вересня 2013 13:27

Світильники з терок, люстра з качалкою для тіста - у Києві можна спробувати львівські пляцки
6

Фото: Фото: Олеся Оробець

Фестиваль "Дні Львова у Києві" пройде 19-22 вересня у Мистецькому Арсеналі. Крім музики й архітектурних зразків організатори привезуть до столиці каву й солодощі – те, за що багато хто любить Львів, що створює неповторну атмосферу міста.

У Києві на Подолі два тижні тому відкрилася кав'ярня "Львівські пляцки". Це другий після "Майстерні шоколаду" заклад львівської мережі "!Фест" у столиці.

Кафе розташоване на вул. Спаській, 5. Крізь велике вікно видно, як двоє працівниць у фартухах та чепчиках розкатують тісто. Біля дверей невелика дерев'яна вітрина. На полицях лежать два сирники та п'ять шматочків штруделя. Їх розглядають двоє перехожих.

"Хоч заглянемо, що це таке", - каже жінка років 40 у сукні в клітинку. Разом із подругою заходять в середину.

У "Львівських пляцках" зайнято 9 столиків із 11. У черзі з десяток людей. Переважно молодь.

"Поки що очікування виправдовуються, людей багато. Хоч ми особливої реклами не маємо. Лише "сарафанне радіо". І сторінка у соціальних мережах", - каже адміністратор "Львівських пляцків" Микола Зінькевич, 22 роки.

У залі пахне випічкою. Стіни червоні, стеля пофарбована у блакитний. Біля круглих чорних столиків - по три стільця. Праворуч від входу на полицях трилітрові банки з вишневим компотом. На одній напис: "Резерв". Світильники на стінах зроблені із терок.

Люстра прикрашена качалками для тіста. Над прилавком висить меню. У ньому чотири види штруделів і два види сирників.

"Менюшки трохи неправильні, їх нам зі Львова завезли, - каже Микола Зінькевич. - Насправді у нас шість видів штруделів: яблучні, вишневі, з маком, з лососем і два види з куркою. Сирники із маком та родзинками. Усе по 27 гривень. Ціна на 4 гривні вища, ніж у Львові. У Києві інгредієнти дорожчі".

За прилавком касир, бариста та працівниця, що нарізає пироги.

Велика чорна піч стилізована під старовинну. Зроблена на замовлення. Духові шафи у ній сучасні. Зверху табличка "Пічка для найкращих у місті сирників та штруделів". Готові пироги викладають на прилавок.

Студентки 18-річна Катерина та Діна, 19 років, замовляють штруделі з яблуком та з куркою. Касир ставить замовлення на білу дерев'яну тацю. Дівчата сідають біля стіни.

"Про кафе дізналися з Інтернету, стало цікаво", - каже Діна.

"Я штруделі дуже люблю. Вдома мама готує. Але тут смачніші", - додає Катерина. – "У Львові ресторани й кафе атмосферніші. Ми це місто любимо. Добре, що такі цікаві

кав'ярні у нас з'являються".

30-річна Марія за столиком чекає, доки сестра договорить по телефону. П'є лате.

"Я була у "Пляцках" у Львові і прийшла сюди порівняти, - розповідає. – Спробувала штруделі з яблуком і з лососем. Смачні. Але краще було б бути у Львові в цей момент. Туди їжджу двічі на рік. Напевно, це найсмачніше місто. Гарне, спокійне, інтелігентне".

На вулиці біля дверей кав'ярні чоловік у чорній куртці роздає листівки з рекламою ресторану "Львівський світ кави та кухні". Пропонує "Все незабутнє і найкраще, нібито щойно Ви побували у Львові".

У Києві також працює львівська мережа кав'ярень "Золотий дукат".

Зараз ви читаєте новину «Світильники з терок, люстра з качалкою для тіста - у Києві можна спробувати львівські пляцки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути