понеділок, 20 липня 2009 09:55

Суд визнав золоту промисловість України банкрутом

Суд визнав золоту промисловість України банкрутом

Єдине в Україні підприємство, що видобувало золото, рішенням Закарпатського господарського суду оголошено банкрутом. "Закарпатполіметали" позбавили ліцензії, а отже і будь-яких шансів на інвестиції та відродження галузі.

Видобуток золота на Мужївському руднику припинили ще три роки тому - через нерентабельність. Із запланованих 3 тонн золота за шість років видобули трохи більше семисот кілограмів, розповідає колишній директор "Закарпатполіметали" Микола Гожик. А все – через застаріле обладнання.

"Держава мала би вкласти в реорганізацію найбільш збагачувальної фабрики. Бо фабрика вилучала 50% золота, а мали, за планом комісії, вилучати 90! Розумієте, 40% просто викидали", - розповів він. 

"Зараз у підприємства мільйонні борги і занедбані шахти. Близько 400 фахівців третій рік у вимушених відпустках. Та замість того, аби інвестувати кошти і відродити золоторудник, його оголошують банкрутом", - додав Гожик.

Фахівець вважає, що це суперечить українським законам: "Неможливо зробити банкрутом підприємство, де частка держави 93%, але факт є факт. Більше того, в компанії забрали ліцензію на видобування золота."

Така ситуація навколо рудника відлякала потенційних інвесторів, нарікає директор "Закарпатполіметали" Василь Василинець. Він пропонує припинити процедуру банкрутства, повернути підприємству ліцензію і розпочати пошук нового інвестора. У цьому сподівається на допомогу Кабміну.

Тим часом, фахівці переконані, що банкрутство рудника - не банальна безгосподарність, а спровокований кимсь скандал. І поки пани наверху ділять ще не добуте золото, селяни в Мужіїві п"ють воду, в якій кадмій перевищує норму в сотні разів, та їдять городину, вкрай перенасичену важкими металами. Усе це стікає до них з тисяч тон рудних відвалів, які височіють просто неба і за які тепер ніхто не відповідає.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністерство промислової політики України активізувало роботу з вирішення проблемних питань діяльності ТОВ "Закарпатполіметали" для відновлення розробки Мужіївського золотоносного родовища (Закарпатська обл.).

Як повідомлялося, з кінця 2006 року розробка мужіївського родовища не ведеться у зв"язку з невиконанням зобов"язань компанією Zakar Resources (Республіка Маврикій), яка є власником 6,33% ТОВ Закарпатполіметали. ДАК належить інша частка в статутному капіталі ТОВ Закарпатполіметали, яке має здійснювати розробку родовища.

ДАК Українські поліметали була створена урядом у 1998 році з метою реалізації держпрограм Золото України та Титан України. Наказом міністра промислової політики Володимира Новицького від 27 травня 2008 року компанія Укрполіметали ліквідовувався. Термін проведення ліквідації був визначений - рік з дня ухвалення даного рішення.

Мужіївське родовище - перше в Україні золоторудне підприємство. З місцевої руди видобувають золото вищої проби - 999,9. Його ще називають банківським, тому що в злитках воно потрапляє в ці фінансові установи, стабілізуючи фінансову систему України.

За матеріалами: Німецька хвиля, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Суд визнав золоту промисловість України банкрутом ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути