середа, 28 січня 2015 10:42

Створять систему, що попереджатиме про повені на заході України
6

 учасники преc-конференції
керівник проектів департаменту систем технологічного моніторингу АТ «Банкомзв'язок» Юлія Оліфір
Андрій Демиденко, засновник Українського відділення міжнародної організації «Глобальне водне партнерство», міжнародний експерт з Інтегрованого управління водними ресурсами, с. н.с. Інституту проблем математичних машин та систем НАН України
учасники прес-конференції зліва направо: керівник проектів департаменту систем технологічного моніторингу АТ «Банкомзв'язок» Юлія Оліфір, директор департаменту  Микола Курган,  зав. відділом математичного моделювання навколишнього середовища Інституту проблем математичних машин та систем НАН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, професор Інституту радіоекології університету Фукусіма (Японія) Марк Железняк
зав. відділом математичного моделювання навколишнього середовища Інституту проблем математичних машин та систем НАН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, професор Інституту радіоекології університету Фукусіма (Японія) Марк Железняк

14,68 млн грн виділив Євросоюз Україні на створення комплексної протиповеневої системи на річках Прут і Сірет. Вони є транскордонними, тобто проходять також територіями Молдови та Румунії. В Україні Прут тече у Східних Карпатах. На ньому розташовані міста Яремче, Ворохта, Коломия, Чернівці. Сірет протікає у Чернівецькій області.

- Прут і Сірет протікають у Румунії, що є членом Євросоюзу, тому й кошти виділив ЄС, - каже 64-річний Марк Железняк з Інституту проблем математичних машин та систем Національної академії наук. - Система дає прогнози можливих повеней у Карпатському регіоні, чим і дозволяє вчасно захиститися від стихійних лих. Наше завдання - попередити наслідки таких повеней, що була 2008-го.

Торік під час паводку постраждали Закарпаття й Івано-Франківщина. Затопило населені пункти в долинах річок Прут і Дністер. Також - сусідні регіони Молдови, Румунії, Словаччини й Угорщини. Пік повені припав на 23-27 липня. Її назвали найбільшою в Україні за 60 років. Збитки оцінили майже в 4 млрд грн.

- Тоді загинули люди (30 осіб, з них шестеро діти. - "ГПУ"), і багато постраждали під час евакуації. Тепер можна буде зробити прогнози й евакуювати людей, які живуть у басейнах цих річок.

Проект передбачає створення детальної цифрової карти місцевості, моделювання карт з можливими ризиками та небезпеками в басейнах Пруту і Сірету. Додатково планують звести мережі автоматичних гідропостів, розказали під час презентації системи її розробники.

- Цьогоріч на міжнародному економічному форумі у швейцарському місті Давос обговорювали глобальні світові ризики, - розповідає 61-річний Андрій Демиденко, міжнародний експерт з Інтегрованого управління водними ресурсами. - Так-от, серед найбільш імовірних глобальних подій, окрім, звісно, міжнародних конфліктів, назвали водні зміни та провал в адаптації суспільства до змін клімату. А клімат змінюється. Ті природні явища, що раніше траплялися раз на сто років, тепер відбуваються частіше. Це глобальний факт. Це все може призвести до колосальних збитків людства.

- Планова здача проекту - листопад 2015-го, - розповідає 26-річний Микола Курган, директор департаменту систем технологічного моніторингу компанії "Банкомзв'язок". - Проект включає послуги і закупку обладнання: сервери, сховища для зберігання даних. Також, до кінця червня цього року планують завершити роботи з будівництва 24 гідропостів.

Раніше встановили два гідропости на річці Дністер. У режимі он-лайн можемо слідкувати, як змінюються показники: тиск повітря, температура води і повітря, рівень води тощо. Інформація передається через стільниковий зв'язок у диспетчерський пункт Управління водних ресурсів, що приймає всі показники, аналізує та надсилає їх у Гідрометцентр.

Зараз ви читаєте новину «Створять систему, що попереджатиме про повені на заході України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути