вівторок, 10 грудня 2013 13:12

Студенти кажуть — Європа!

Студенти кажуть — Європа!

Сьогодні українські спудеї солідарно виступлять за європейський вибір на головних площах всієї держави. Ректори деяких вузів попри тиск міністерства вимоги молоді підтримують

У Луцьку День студентської солідарності на Театральному майдані присвятять сплину десятого дня з часу побиття молоді на головній площі в Києві. "Жодних дій щодо притягнення до відповідальності організаторів і виконавців цього кривавого побоїща з боку влади не зроблено", — йдеться в оприлюдненій напередодні організаторами акції протесту заяві. Підтримають лучан і студенти Житомира. А у Вінниці учні вишів проявлять солідарність з іншими містами, протестуючи проти судового свавілля. Адже нині Апеляційний суд Києва розглядатиме справи ще й побитих і звинувачених в організації штурму Адміністрації Президента.

Так в Міжнародний день прав людини студенти усіх вишів країни створюють свій Марш мільйонів. "Ми хочемо жити в нормальній країні, тому прийшли сюди, щоб і життя наших дітей було кращим, щоб в Україні панувала свобода і нам не вказували, що робити", — каже студент Володимир — учасник Євромайдану. Разом з ним – і наставники в одній бойовій колісниці. "Думаю, сьогодні настав той час, коли ми повинні замислитися, що це за дежавю, де поділися ці девять років, що відбулося за ці девять років. Ми тут, бо в нас неефективна держава: міліція б'є наших дітей і наших журналістів", — закликає з майданівської сцени не здаватися президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт.

Студенти НАУКМА забезпечили майдан польовою кухнею — аби ті, хто не полишає барикади цілодобово, могли харчуватися теплою їжею. "У 2005 році Сергій Терьохін здав цю польову кухню до нашого музею. Тепер він написав розписку —  просить забрати її назад, тож нині вона знову працює на майдані", — пояснює керівник закладу.

Символічно, что одні з найактивніших учасників Евромайдану - студенти Європейського університету. Виш – інтернаціональний: тут навчаються представники понад тридцяти країн світу. "Я за євроінтеграцію і проти влади. Українці — молодці, це єдиний народ", — каже Анна. Її підтримує ректор. "Звісно, самотужки студенти не вирішать цієї проблеми – має долучитися вся українська громада. Особисто я підтримую європейський вибір України. Хоча університет повинен бути поза політикою, але справа особистості, студента – це його персональна мотивація, його рішення", — зазначає Іван Тимошенко і просить все ж зберігати холодний розум.

Втім жодних санкцій до тих, хто бореться за свої переконання на головній площі країни, обіцяє не застосовувати. Зі слів Івана Тимошенко на приватний виш намагались тиснути міністерські чиновники і вимагали покарати студентів страйкарів, але адміністрація Європейського на погрози не піддалася. "Я нікого не контролюю і не відмічаю тих студентів, які виходять відстоювати свої права та свободи. І я не буду звітувати, де і коли були мої студенти, незважаючи на всі постанови міністерства. Тому попросив, щоб із подібними вимогами сюди більше не приходили. Це справа студентів, університет дуже інтернаціональний, багато хто — із самої Європи". Каже, вступ до Європи спростив би життя університету у форматі співпраці з вишами завдяки безвізовому режиму.

Долучаються до підтримки Євромайдану практично всі виші країни – незалежно від форми власності та цільового направлення. "Останніми днями Україна була відкинутою від надій на справедливе суспільство, від поваги до простої людини, від рівного ставлення до громадян, від верховенства права. Остаточною крапкою в цьому розвороті стала брутальна наруга гумового кийка і кирзового чобота над мирними громадянами, незважаючи на їх стать, вік, фізичний стан", — обурюється ректор Київського політеху Михайло Згуровський.

Тож допоки перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов закликає студентів на пари, обіцяючи не застосовувати каральних санкцій, цвіт нації туди не поспішає. А ректор Національного педагогічного університету Драгоманова навіть дозволив студентам, які беруть активну участь у житті Євромайдану, перенести сесію та скласти її в індивідуальному порядку.

 

Зараз ви читаєте новину «Студенти кажуть — Європа!». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути