четвер, 09 лютого 2012 15:16

Спрощення митних процедур: перспективи для держави та бізнесу

У 2011 році Держмитслужбою реалізовано комплекс заходів, спрямованих на створення сприятливих умов для суб'єктів ЗЕД та запровадження постійного відкритого діалогу з бізнесом.

Зокрема Держмитслужбою вживалися заходи, спрямовані, у першу чергу, на спрощення митних процедур:

- впровадження електронного декларування. До процесу електронного декларування (із поданням електронної ВМД) залучено 368 підприємств (в Реєстрі – 2 149 підприємств).

- зменшення часу митного оформлення. При імпорті середній час оформлення складає до 1 год. 33 хв., що у 6 разів менше, ніж у 2010 році (10 год. 40 хв.); при експорті – до 51 хв., що у 2 рази менше, ніж у 2010 році (1 год. 44 хв.).

- зменшення митних оглядів. У порівнянні з 2009 роком кількість митних оглядів зменшено в 3 рази. У 2009 році митному огляду підлягало 69% товарів, у 2010 – 42%, у 2011 – 22%.

Результатом заходів щодо спрощення митних процедур стало значне збільшення обсягів зовнішньої торгівлі України. За даними Держмитслужби минулого року товарообіг України зріс майже на 40 відсотків та склав понад 150 млрд. дол.

Держмитслужба створила та розпочинає встановлення програмно-технічних модулів "Інформаційний термінал". Ці інформаційні бокси фіксуватимуть час подання електронного примірника декларації , з якого розпочинатиметься відлік двохгодинного нормативу). Та унеможливлять безпідставну відмову інспектором в прийнятті документів до митного оформлення.

Вони розміщуватимуться в приміщеннях для декларантів за місцем розташування підрозділів митного оформлення та використовуватимуться для введення декларантами в автоматизовану систему митного оформлення електронних копій митних декларацій на паперовому носії з використанням змінних носіїв інформації. Суб'єкт, що вносить декларацію, отримає контрольний талон, в якому буде вказано час подання документів до митного оформлення.

Всі дані автоматично передаватимуться до Моніторингового центру Держмитслужби. Таким чином, якщо виникне будь-яка затримка, одразу буде зрозуміло, що за посадова особа їх допустила. І їй доведеться давати пояснення причин цієї затримки. А проблему буде максимально швидко вирішено.

Ще один із головних пріоритетів митників на шляху до спрощення умов ведення бізнесу - скорочення кількості дозвільних документів, що подаються до митного оформлення і видаються іншими державними органами. На сьогодні таких документів 65.

Держмитслужбою запропоновані відповідні зміни до законодавства. Дозвільних документів має бути не більше 27, переконані у відомстві.

Митною службою також підготовлено проект Закону України. яким передбачається що при митному оформленні повинні подаватися виключно документи, які визначені законами, а не нормативно-правовими актами будь-яких відомств. Держмитслужба наполягає на тому, що такі документи повинні видаватися виключно в електронному вигляді. Адже на сьогодні є механізми електронних цифрових підписів, є механізм видачі документів в електронному вигляді.

Крім того з урахуванням компетенції Держмитслужби в новий Митний кодекс закладено ініціативну норму відомства про те, що до митного оформлення будуть подаватись всього три документи:

- митна декларація

- декларація митної вартості

- документ, що підтверджує вартість товарів.

Всі інші документи будуть зазначатися у вантажній митній декларації, але необхідності їх обов'язкового подання у 100 % випадків кодекс виключає. Такі документи повинні зберігатись декларантом і будуть вимагатися як правило на етапі проведення пост-аудит-контролю, або у разі виникнення такої ситуації, коли такий документ потрібно проаналізувати під час здійснення процедури митного оформлення. Основна відповідальність буде покладена на декларанта: по-перше за правильне заявлення реквізитів документів і відповідальність за те, щоб ці документи були реально присутні.

Зараз ви читаєте новину «Спрощення митних процедур: перспективи для держави та бізнесу ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути