середа, 04 листопада 2009 10:39

Шотландець з металодетектором знайшов скарб на мільйон фунтів

Шотландець з металодетектором знайшов скарб на мільйон фунтів

Археолог-любитель з Шотландії знайшов скарб залізного віку, вартість якого оцінюється в мільйон фунтів стерлінгів, пише 3 листопада The Daily Record. Скарб, знайдений за допомогою звичайного металодетектора, складається з чотирьох золотих кельтських намист (торків), що датуються III - I ст. до нашої ери.

Три з чотирьох намист збереглися у відмінному стані. Як розповів виданню один з учасників розкопок, що почалися на території, де була зроблена знахідка, намиста виконані з великою майстерністю, одне намисто зроблено з перекручених смуг листового золота, ще одне прикрашено золотим орнаментом і має тонкі золоті ланцюжки-застібки.

За словами співрозмовника видання, торки, зроблені на такому рівні, раніше знаходили лише одного разу - на півдні Франції. У зв"язку з цим археологи зацікавилися, як намиста, зроблені у Франції, могли потрапити на Британські острови за кілька сотень років до того, як туди прибули римляни.

Як зазначає видання, останній раз золоте кельтське намисто знаходили на території Великої Британії в 2005 році - той екземпляр був проданий за 350 тисяч фунтів стерлінгів. Відповідно до законів Шотландії, скарб є власністю держави, однак авторові знахідки як правило виплачують компенсацію у розмірі ринкової вартості виробів.

За матеріалом: Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Шотландець з металодетектором знайшов скарб на мільйон фунтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути