пʼятниця, 30 вересня 2016 09:06

Сьогодні починають діяти зміни до Конституції

30 вересня набирають чинності зміни до Конституції України щодо правосуддя та нова редакція закону про судоустрій і статус суддів, який Верховна Рада прийняла 2 червня.

Всі рівні судів реорганізували, змінився порядок їх призначення. Їхня недоторканність обмежена, повідомляє "Цензор".

"Cкасовують 5-річний термін призначення суддів. Їх призначають безстроково й фактично позбавляють недоторканності. Суддів можуть затримати правоохоронці за підозрою в скоєнні тяжких або особливо тяжких злочинів. Cкасовують можливість притягнення судді до відповідальності за винесення завідомо неправосудного рішення або за порушення присяги", - інформують на сайті.

Конституційні зміни передбачають реорганізацію Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя (ВСП). Кінцевим терміном для обрання її членів встановили 30 квітня 2019 року. Кількість членів ради збільшують на одного - до 21. З її складу відраховують міністра юстиції і генпрокурора.

Вища рада правосуддя матиме право усувати, переводити, звільняти суддів і подавати президенту подання на їх призначення. Рада матиме право давати згоду на затримання і арешт суддів. Від Вищої кваліфікаційної комісії суддів до ВСП переходять повноваження залучати суддів і прокурорів до дисциплінарної відповідальності, призначати керівництво Служби судової охорони і Державної судової адміністрації - органу, відповідального за матеріально-технічне забезпечення судів. Таким чином, президента і раду позбавляють права звільняти суддів. Глава держави має право їх призначати.

Президент позбавлений привілею створювати суди, ліквідовувати та реорганізовувати їх. Він не має звільняти суддів Конституційного суду - суддю можуть звільнити тільки за рішенням не менш як 2/3 складу Конституційного суду.

Закон підвищує з 25 до 30 років мінімальний вік для обіймання посади судді. Вводить систему конкурсного відбору для призначення суддів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада "зняла мантії" з 10% суддів Майдану - нардеп

Збільшують термін повноважень генпрокурора з 5 до 6 років, але забороняють йому обіймати цю посаду 2 терміни поспіль.

Вводять інститут конституційної скарги, тобто скарги на суперечності Конституції, застосованого в кінцевому судовому рішенні закону при закінченні всіх інших національних засобів правового захисту. Вводять право Конституційного суду визначати конституційність питань, які пропонують для винесення на всеукраїнський референдум за народною ініціативою.

Прокуратура втрачає функцію нагляду і займається лише поданням публічного обвинувачення в суді та процесуальним керівництвом досудовим розслідуванням. За конституційними змінами, в Україні захищати громадян в суді можуть тільки адвокати.

Нагадаємо, перед початком реформи сотні суддів залишали свої посади. Верховна Рада звільняла суддів, які не готові подавати свої декларації та пояснювати походження свого майна.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні починають діяти зміни до Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути