середа, 13 квітня 2016 14:49

Щоб отримати дозвіл на проживання, треба пройти сім кіл бюрократичного пекла - експерт

Міграція - це завжди втеча від бідності. Ми - країна третього світу, напівпериферія. Соціальні та політичні інститути не розвинені, слабка економіка. У комплексі це створює фактори "виштовхування" з країни, вважає Тарас Доронюк, операційний директор аналітичного центру CEDOS.
З ним говоримо про те, якою буде Україна через 10 років і які проблеми доведеться вирішувати, коли в країні почнеться економічне зростання.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Операційний директор аналітичного центру CEDOS Тарас Доронюк: "Якщо економіка не розвиватиметься, буде чергова хвиля міграції українців"
Операційний директор аналітичного центру CEDOS Тарас Доронюк: "Якщо економіка не розвиватиметься, буде чергова хвиля міграції українців"

За роки незалежності ми пережили кілька сплесків міграції. Як вони позначилася на Україні?
- Кількість українців, які живуть за кордоном, оцінюють у п'ять-шість мільйонів. Трудових мігрантів - від 800 тисяч людей до 1,5 мільйона. З України поїхало багато людей з інженерно-технічною освітою. На початку 2000-х українських професіоналів переманювали в Китай відкривати промислові лінії чи запускати з нуля заводи. Багато подалися до Туреччини, Індії. Країн-конкурентів у промисловій сфері. Натомість промислові галузі України призупинили розвиток. Зараз так само переманюють українських айтішників.

Як змінилася ситуація за останні два роки?
- Країни ЄС за останні два роки збільшили кількість дозволів на працевлаштування для українців. За перше півріччя 2015-го було визначено 419 тисяч заявок. В 2014 році видано 250 тисяч дозволів на проживання. Це без Польщі. Там ведеться окремий обрахунок. Бо туди їде найбільше українців — на роботу, навчання. Торік Польща видала близько 50 тисяч дозволів на роботу.

На міграцію вплинула війна на Донбасі?
- Несуттєво. За статусом біженця у країни ЄС звернулися 34 тисячі осіб. Це — невелика частка від внутрішніх переселенців.

Перед Революцією гідності українці виїжджали, бо не бачили перспективи при тій владі. Є ризик, що зараз може бути ще одна хвиля міграції?
- Нездорова політична ситуація впливає на рівень життя, зарплати, можливість себе реалізувати, соціальний захист. Це - впливає на мотивацію виїхати з країни. Однак проблеми в політиці існували протягом усієї незалежності. Тож навряд чи чергове загострення стане причиною до еміграції. Скоріше, однієї із.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Операційний директор аналітичного центру CEDOS Тарас Доронюк: "Якщо збільшиться потім іммігрантів, однією з перших не витримає сфера дошкільної освіти - садків"
Операційний директор аналітичного центру CEDOS Тарас Доронюк: "Якщо збільшиться потім іммігрантів, однією з перших не витримає сфера дошкільної освіти - садків"

Чи можливо зменшити потік міграції? І чи потрібно зупиняти цей процес?
- Немає жодних механізмів, які зупинили б міграцію. Можливо, звісно, жорстко заборонити і карати за порушення як Північна Корея. Але люди все одно знаходять спосіб вибратися з країни. Нелегальний чи напівлегальний. Бачимо це на прикладі біженців, які їдуть в Європу.

У тому, що люди виїжджають з України - є позитивна сторона?
- З економічної точки зору міграція приносить користь. Люди, які виїжджають за кордон, надсилають родичам в Україну гроші. 2013-го передали понад вісім мільярдів доларів, торік — близько п'яти мільярдів. Значну частину цих коштів українці витрачають у межах країни. Це добре впливає на економіку.

З яких країн їдуть і їхатимуть в Україну?
- Здебільшого - студенти з країн Африки, Азії, пострадянського простору. Але більшість іммігрантів використовують Україну як перевалочний пункт на шляху до більш розвинених країн. Проблема в тому, що в нас немає чіткої імміграційної політики. Щоб отримати дозвіл на проживання, треба пройти сім кіл бюрократичного пекла, зібрати гору паперів. Те ж стосується і дозволу на роботу. Роботодавець повинен аргументувати, чому він бере саме іноземця.
В Європі бюрократизму менше. Простіше отримати дозвіл на роботу. Квоти, якщо і є, то базуються на детальному аналізі, розписані до 2050 року. З конкретними показниками, кого їм потрібно залучити, кваліфікація потенційних робітників, кількість.

На цей рік Кабмін установив квоту на імміграцію в Україну - 4 586 осіб. Як працює цей механізм розподілу?
- Кабмін видає запит на області. Вони готують перелік: скільки й кого потрібно. Дехто орієнтується на ринок праці: пишуть, що в нас усе зайнято, людей вистачає. Деякі області дублюють минулорічні цифри, щоб не напрягатися.
За кордоном цілі інститути працюють над опрацюванням статистичних методів, роблять прогнози, оцінку, застосовують економетрику. Є спеціальні книги, статті про міграційні квоти і те, як їх визначати. У США - відповідні відділи у різних міністерствах. У нас такого немає, тому що досі ми не були країною імміграції, це нікого не цікавило. А зараз немає коштів на такі дослідження. В Україні варто б було відмовитися від квот взагалі. Ми все одно ніколи їх не виконували. Найбільше - на 15 відсотків.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  "Немає жодних механізмів, які зупинили б міграцію. Можливо, звісно, заборонити і жорстко карати. Але люди все одно знаходять спосіб вибратися з країни", - вважає Тарас Доронюк, операційний директор аналітичного центру CEDOS
"Немає жодних механізмів, які зупинили б міграцію. Можливо, звісно, заборонити і жорстко карати. Але люди все одно знаходять спосіб вибратися з країни", - вважає Тарас Доронюк, операційний директор аналітичного центру CEDOS

Що варто робити, аби Україна стала привабливою для емігрантів та іноземного бізнесу?
- Забезпечення диппредставництв нашої країни скорочується вже протягом багатьох років. Закордонні посли майже нічого не роблять з того, що мали б - для популяризації країни за кордоном. Як результат - Україна ні культурно, ні дипломатично не представлена в світі. Навіть із тих країн, які є донорами мігрантів - Кенія, Конго, могло б їхати більше студентів.
Приклад популяризації країни демонструє Французьке посольство, яке щороку влаштовує фестиваль національної культури в Україні — Французьку весну.

Європа свого часу заохочувала іноземців приїжджати до них - відчуваючи, що нація старіє. Україні це може бути потрібно?
- Через слабку економіку, поки що немає сенсу розробляти стратегію для приваблення іноземців. У нас немає куди їх залучати. У країні повно безробітних.
Коли зміцниться економіка - почне розвиватися промисловий сектор. Це потягне за собою створення нових робочих місць. Тоді виникне потреба в додаткових людських ресурсах. Та в найближчій перспективі це неможливо.
Найкращий приклад серед європейських країн в залученні іноземців демонструє Німеччина. Вона надає притулок найбільшій кількості біженців. Пропонує робочі місця.

Коли в Україні почнеться економічний підйом, до чого нам треба бути готовими?
- Менше українців їхатиме за кордон. Але зросте потік іммігрантів. Особливо в міста-мільйонники. Це буде величезне навантаження на соціальний сектор. Однією з перших не витримає сфера дошкільної освіти, садків, яка вже кілька років тріщить по швах.

В яких сферах іноземці можуть витіснити українців?
- Тієї кількості іноземців, що є в Україні, недостатньо, щоб витісняти. Можливе лише дзеркальне заміщення в робітничих галузях. Наприклад, в будівництві та сфері послуг. Українці їдуть працювати за цими спеціальностями до Польщі, бо там більше платять. А поляки, з тієї ж причини, їдуть до Німеччини.

Якою буде Україна за 10 років?
- Якщо економіка не розвиватиметься, Україна лишиться транзитом для нелегалів. Погіршиться загальний добробут. Це спричинить черговий сплеск міграції українців.

Зараз ви читаєте новину «Щоб отримати дозвіл на проживання, треба пройти сім кіл бюрократичного пекла - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути