четвер, 28 березня 2013 13:19

"Снігопади в березні - перші наслідки глобальних змін клімату. Далі гірше" - кліматолог

"Снігопади в березні - перші наслідки глобальних змін клімату. Далі гірше" - кліматолог
Фото: dt.ua

Снігові замети наприкінці березня - свідчення того, що глобальні зміни клімату - це не лише потепління. Зміна клімату має ширший спектр наслідків. Про це Gazeta.ua заявила.

Координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України Марія Сторчило.

"Випадіння місячної норми снігу за добу у березні напряму пов'язано зі змінами клімату. Це тільки початок. Далі екстремальні погодні явища, такі як посухи, повені, різке збільшення кількості опадів, будуть тільки частішати. Клімат уже зараз дуже розбалансований. Тому світова спільнота має вжити всіх заходів, щоб не допустити повної зміни клімату", - сказала експерт.

В екологічному центрі прогнозуються, що в найближчому майбутньому через вплив зміни клімату в Україні виникне загроза ефективному веденню сільського господарства, промисловості, енергетики країни, появи повеней, порушення гідрологічного режиму річок, затоплення прибережних зон, зменшення біорізноманіття, негативного впливу на здоров'я населення.

"Не можна виключати можливість зміщення сезонів. Сьогодні вже важче робити довгострокові прогнози. Раніше вважалося, якщо холодна зима, то можна очікувати на жарке літо. Тепер різниця не така сильна. Якщо процес розбалансованості клімату буде продовжуватися, то наш континентальний клімат, можливо, буде змінюватися на морський. На північних широтах стає трошки тепліше, а на південних широтах трохи знижується температура, підвищується вологість. Континентальність і помірність клімату пропадає", - наголошує Сторчило.

Зараз ви читаєте новину «"Снігопади в березні - перші наслідки глобальних змін клімату. Далі гірше" - кліматолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути