четвер, 16 червня 2011 10:04

Наступне велике місячне затемнення люди побачать через сім років
31

Фото: Фото: Reuters

Мільйони людей по всій Землі минулої ночі не спали, щоб подивитися рідкісне природне явище, - повне місячне затемнення. Темно-червоний диск Місяця могли спостерігати жителі окремих частин Європи, Африки, Центральної Азії, Австралії та Латинської Америки.

У ніч на четвер було відзначено перше повне місячне затемнення 2011 року - небесне тіло цілком увійшло в тінь Землі. Місяць під час затемнення, втім, не зникає з виду повністю, а лише забарвлюється незвичайним кольором. Нинішнє затемнення також стало рекордним, найдовшим за майже 11 років - Місяць був повністю закрита тінню близько 100 хвилин.

У Європі спостерігачам не вдалося подивитися на затемнення з самого початку, тому що Місяць ще не встиг піднятися з-за обрію. У Східній Азії, Австралії та Новій Зеландії люди, навпаки, пропустили завершальну стадію затемнення, оскільки Місяць вже зник за горизонтом.

У хвилини затемнення сонячні промені як би огинають Землю, і Місяць в їх світлі набуває нового відтінку. Він стає червоним або мідним.

Століттями, спостерігаючи за затемненнями, люди не тільки розрахували їх точний час і дати, але й зробили великі наукові відкриття. Наприклад, Аристотель, зауваживши, що тінь Землі на Місяці кругла, зрозумів, що і Земля може бути тільки круглою.

Останнє подібне місячне затемнення відбулося 16 липня 2000 року, наступне центральне повне місячне затемнення відбудеться 27 липня 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «Наступне велике місячне затемнення люди побачать через сім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути