вівторок, 28 квітня 2015 17:38

Short-list претендентів на пост голови ДФС: чиї шанси вищі

Short-list претендентів на пост голови ДФС: чиї шанси вищі

Як і очікувалося, до вечора понеділка 27 квітня відбіркова комісія визначила short-list кандидатів на заміщення посади голови Державної фіскальної служби (ДФС). Офіційних відомостей про це поки що немає - комісія зберігає інтригу. Про те, що короткий список вже сформований, Економічній правді повідомило анонімне джерело в Міністерстві фінансів.

По відомостях джерела, до списку увійшли чотири кандидати: Андрій Коломієць, Максим Мокляк, Роман Насиров та Ігор Петрашко.

Найближчим часом дві з чотирьох кандидатур будуть рекомендовані на розгляд уряду, якому і належить вирішити, кого ж призначити на пост.

Обнародуваний список практично повністю збігся з думкою експертів, які днями, в розпал конкурсу, озвучили власні short-lists. Майже в усі рейтинги потрапили Максим Мокляк і Роман Насиров. Експерти оцінювали можливості кандидатів, виходячи із завдань, які постануть перед новим головою ДФС. Якщо коротко – він має впоратися з реформуванням однієї з найкорумпованіших структур влади. На виході країна чекає прозорого наповнення скарбниці законними способами і спокійного розвитку бізнесу - від малого до великого.

Та все ж, хто з чотирьох претендентів міг би впоратися з цими очікуваннями?

Здавалося б, у Ігоря Петрашка - прекрасний послужний список: з 1996 року він накопичив величезний досвід консультативної й управлінської роботи в українських і іноземних компаніях. Встиг навіть попрацювати головою Департаменту корпоративного бізнесу в АТ "ОЩАДБАНК РОСІЇ", що, втім, може йому нашкодити в очах патріотів. З іншого боку, у нього є досвід роботи в московському, а пізніше - в київському представництві компанії Ernst&Young, де керував групою з надання консультаційних послуг по угодам і був партнером. Але, судячи по коментарях джерел в комісії, у них є деякі сумніви відносно того, чи зможе людина, що ніколи не працювала у сфері податків і митниці і не мала досвіду контактів з держструктурами, реформувати таку неповоротку глибу як ДФС. Протягом останнього року нам досить часто доводилося бути свідками того, як "люди з бізнесу", прийшовши у владу, обламували зуби об бюрократичну лінь і неспішність і ретирувалися – назад у бізнес. Пам'ятаючи про цей досвід, навряд чи уряд захоче ризикувати ДФС - дуже дорого може обійтися експеримент.

Приблизно такі ж шанси – і у Андрія Коломійця. Цей бухгалтер-універсал з практичним досвідом у всіх сферах фінансів, бухобліку та систем управління підприємством, не має досвіду роботи з держструктурами. Втім, йому на руку може зіграти досвід роботи аудитором і фінансовим контролером в великих іноземних компаніях, а також на посаді директора з фінансової звітності та управлінським системам ВАТ Арселорміттал Кривий Ріг.

Зате, на думку Олександра Крамаренка, за Максимом Мокляком варто "досить глибоке знання внутрішньої фіскальної кухні, так як він працює в ГФС вже близько року". Ну і ще за паном Мокляком – сильну економічну освіту (Стокгольмська школа економіки) і минуле інвестиційного банкіра. Оскільки він вже зараз керує службою, його шанси, визнає експерт, дуже високі: він міцний технократ, який зможе "тримати в руках" ввірену йому ділянку.

При цьому, на думку Карасьова найбільш сильні позиції – у Романа Насирова, що прийшов у політику всього півроку тому з інвестиційного бізнесу. Як зауважив Олександр Крамаренко, саме "ці вихідці з інвестбанкінгу і великого бізнесу зараз запустили чи не перші серйозні реформи в Україні". Насиров має досвід роботи у крупних іноземних компаніях. Якщо вірити тому, що говорили під час опитувань великі бізнесмени про майбутнє чолі ГФС, Насиров – відповідний кандидат. "З таким набором досвіду і навичок йому буде набагато легше, ніж іншим, проводити реформи: він не пов'язаний ні з ким в існуючій ієрархії, не замішаний у корупційних схемах, працював над багатьма законопроектами у сфері оподаткування і митниці", - каже Карасьов.

Зараз ви читаєте новину «Short-list претендентів на пост голови ДФС: чиї шанси вищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути