пʼятниця, 21 листопада 2014 01:51

СБУ презентувала книгу про геноцид українців

СБУ презентувала книгу про геноцид українців
www.tolerspace.org.ua

Напередодні Дня пам'яті жертв голодоморів у Службі безпеки України відбувся круглий стіл з нагоди презентації книги "Геноцид 1932-1933 років в Україні за матеріалами кримінальної справи №475". Про це повідомляє прес-центр СБУ, передає "Укрінформ".

"Коли зло не визнане злочинцем, то він буде повторювати цей злочин. Те, що сьогодні відбувається на Донбасі – це щось подібне до геноциду та Голодомору", – сказав під час презентації один із учасників круглого столу Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет.

За його словами, Росія досі не визнає Голод 1932-33 років геноцидом українського народу.

У свою чергу голова СБУ Валентин Наливайченко зауважив, що незважаючи на час, українці повинні пам'ятати невинно загиблих і розкривати приховану трагічну правду, яка пронизує долю українського народу, у боротьбі за справедливість і волю.

"Маємо надати можливість українському суспільству і міжнародній спільноті ознайомитися з результатами розслідування та усвідомити масштаби трагедії. Мусимо пам'ятати уроки історії та вчитися на трагедіях минулого, щоб розуміти, як нам рухатися у майбутнє", – переконаний голова СБУ.

Наливайченко висловив щиру вдячність активістам, громадським діячам, історикам, які відновлюють правду про Голодомор 32-33 років.

Основою джерельної бази презентованого збірника є матеріали кримінальної справи №475 (судовий №1-33/2010), які зберігаються в поточному архіві Апеляційного суду Києва й налічують 331 том. Книжка містить документи про відкриття справи, свідчення очевидців, результати судової історично-правової та науково-демографічної експертиз, висновок про психічний стан людей, спричинений тривалим голодуванням, кореспонденцію іноземних дипломатів з Харкова, фотоматеріали 1932-1933 рр., постанову Апеляційного суду Києва з мотивувальною частиною про визнання Голодомору 1932-1933 рр. геноцидом українців. До збірника також увійшли тексти офіційних перекладів міжнародно-правових актів про злочини проти людства, відповідні законодавчі акти України та деякі інші матеріали.

У заході взяли участь також представники наукових кіл, громадськості, історики, архівісти, журналісти.

Зараз ви читаєте новину «СБУ презентувала книгу про геноцид українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути