субота, 04 листопада 2023 11:20

СБУ повідомила про підозру патріарху РПЦ Кирилу

СБУ повідомила про підозру патріарху РПЦ Кирилу
СБУ повідомила про підозру патріарху РПЦ Володимиру Гундяєву. Фото: glavcom.ua

Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора зібрали доказову базу на патріарха РПЦ Володимира Гундяєва (Кирила) та повідомили йому про підозру.

Очільнику російської церкви інкримінують сприяння збройній агресії РФ та заперечення воєнних злочинів окупантів. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, московський патріарх входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії. Він одним із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України.

"Для поширення пропаганди він масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території РФ, а також представників УПЦ (МП) в Україні. Крім того, Гундяєв регулярно розповсюджує наративи Кремля у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто не голосував за заборону московського патріархату. Прізвища нардепів

Так, слідством задокументовано, що у березні 2022 року на сайті РПЦ було опубліковано "статтю" про літургію, де клірик благословив командувача Росгвардії Золотова на війну проти України. Окрім того, наприкінці лютого 2023 року на офіційному ютуб-каналі РПЦ вийшов відеоматеріал, в якому Гундяєв виправдовує окупацію територій України.

Патріарх також неодноразово давав коментарі російським пропагандистам з центральних телеканалів, в яких підтримував агресивну політику Кремля і закликав вірян об'єднатися у війні проти України.

"Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти злочинної діяльності патріарха РПЦ", - повідомляють в СБУ.

Кирилу повідомили про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу.

"Тривають комплексні заходи для притягнення фігуранта до відповідальності за злочини проти нашої держави. Нагадаємо, що з початку повномасштабної агресії РФ за матеріалами СБУ розпочато 70 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 16 - митрополити церкви", - додали в СБУ.

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов'язаних із Російською Федерацією. "За" проголосували 267 народних депутатів. При цьому жодного голосу не дала група "Відновлення України", до якої увійшли нардепи від забороненої "Опозиційної платформи - За життя".

Торік Служба безпеки України провела контррозвідувальні заходи на об'єктах, яким користуються представники РПЦ в Україні. На території єпархій знайшли російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку ОПЗЖ і методички голови РПЦ Кирила Гундяєва.

Зараз ви читаєте новину «СБУ повідомила про підозру патріарху РПЦ Кирилу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути