середа, 05 липня 2006 11:42

Шатл "Діскавері" стартував з тріщинами в корпусі

 

З 3 спроби NASA 4 липня відправило до МКС шатл Discovery. Цього разу, не дивлячись на тріщину в теплоізоляції зовнішнього паливного бака, вирішили ризикнути: запуск відбувся у День незалежності США.

Спочатку планували, що корабель полетить до МКС 1 липня. Проте через погану погоду в районі космодрому старт двічі відкладали. Нову дату старту в NASA приурочили до Дня незалежності США (нагадаємо, що минулого року до цього свята приурочили експеримент Deep Impact). Але і 4 липня запуск опинився під загрозою: фахівці NASA виявили тріщину в термоізоляції паливного бака. Після детального обстеження і багатогодинних консультацій в NASA все ж таки ухвалили рішення запускати шатл.

Та все ж 6 шматків теплоізоляції від човна відпали. Вони впали на землю через декілька хвилин після запуску.

Оскільки це відбулося не на старті, то шматки навряд чи могли пошкодити обшивку корабля.

- Приблизно 2 хвилини 47 секунд після запуску ми бачили 3-4 шматки, що відпали. Ще 1 або 2 відокремились приблизно через 4 хвилини 50 секунд, – повідомив глава програми запуску Уейн Хейл.

На борту шаттла "Діськавері" екіпаж з 7 чоловік. Через 2 доби польоту відбудеться стиковка корабля і МКС.

Політ триватиме приблизно 11 діб. Одним із завдань місії є доставка на МКС німецького астронавта Томаса Райтера, який пропрацює на станції близько 7 місяців. Зараз на борту МКС працюють росіянин Павло Виноградов і американець Джеффрі Уїльямс.

Шаттл везе на МКС модуль MPLM "Леонардо", що встановлять на нижній стикувальний порт модуля "Юніті". Крім того, Discovery доставить на МКС систему регенерації кисню, а також 11 контейнерів з провізією, одягом, запасними частинами і науково-дослідним устаткуванням.

Екіпаж Discovery виконає як мінімум два 6-годинних виходи у відкритий космос для проведення на зовнішній поверхні МКС монтажних робіт. Шатл поверне на Землю частину устаткувань, а також результати експериментів, проведених МКС.

Нинішня місія стане 2 з моменту катастрофи корабля Columbia. З попередньою місією літав Discovery, і його політ в кінці липня 2005 року також був проблемним. Екіпаж міг загинути через халатність робітників.

За версією NASA, при підготовці до польоту техніки пошкодили ділянку теплоізоляційної піни. До речі, сідати кораблю також довелося на запасний аеродром в пустелі Мохаве.

Нагадаємо, що вже 2 космічні човни NASA знищені: у 1986 році "Сhallenger" вибухнув на старті, в 2003 році "Columbia" згоріла при вході в щільні шари атмосфери.

В цілому шатли вже 114 разів стартували з мису Канаверал. І найбільше польотів – на рахунку Discovery, який зараз, мабуть, найзаслуженіший човен NASA.

У послужному списку найстарішого на сьогодні човна 31 політ за більш ніж 20 років його існування (побудований він в 1983 році, перший політ – 30 серпня 1984 року), повідомляє Газета.ru.

Зараз ви читаєте новину «Шатл "Діскавері" стартував з тріщинами в корпусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути