середа, 12 січня 2011 12:12

Саакашвілі згадав Україну, коли говорив про НАТО

Саакашвілі згадав Україну, коли говорив про НАТО

Вступ Грузії в НАТО неминучий, тому що інтеграція в альянс необхідна країні для забезпечення національної безпеки країни, заявив президент Грузії Михайло Саакашвілі.

"Що стосується НАТО, я абсолютно впевнений, що це питання часу", - сказав він в інтерв'ю "5-му каналу" у вівторок ввечері.

"Щоб виживати, нам необхідна хоч мінімальна гарантія безпеки. Для нас це абсолютно очевидне питання, і ніхто його не буде обговорювати", - додав він.

Саакашвілі також сказав, що поодинці свою безпеку забезпечити ніхто не може, особливо маленькі країни, але, на його думку, це стосується і України.

Грузинський лідер також зазначив, що у його країни "немає жодних ворожих намірів щодо інших".

"Звісно, маленькій Грузії нема на кого нападати, особливо на великих сусідів - це було б верхом нерозумності", - підкреслив Саакашвілі.

Раніше Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявляв, що Грузія обов'язково стане членом Північноатлантичного альянсу. У рамках його візиту на початку жовтня в Грузії був відкритий "зв'язковий офіс" НАТО в центрі грузинської столиці, де раніше було посольство США. Національний план зі вступу до НАТО Грузія отримала ще в грудні 2008 року. У той же час спецпредставник ЄС на Південному Кавказі Пітер Семнебі радить Грузії налагоджувати відносини і з РФ, і з жителями Абхазії та Південної Осетії.

Під час інтерв'ю президент Грузії заявив, що російські миротворчі війська, які контролюють територію Абхазії, не пускають в республіку громадян нетитульної національності, навіть тих, хто жив в республіці до конфлікту, і не лише грузинів.

"В Абхазії залишилося 20% від населення, яке проживало там до конфлікту, менше 100 тисяч осіб. Окупаційні війська не пускають туди не тільки президента, а й будь-яких громадян неправильного етнічного походження", - заявив Саакашвілі.

"Неправильне етнічне походження - це грузини, українці, греки, естонці, євреї - всі, хто там жив, частина росіян, частина абхазів. Там просто список склали - ці не повинні бути там, де вони народилися, ходили до школи, де поховані їхні батьки, і замість них там повинні бути іноземні війська, аби здійснювати контроль над цією спустошеною територією, щоб люди не поверталися до своїх домівок. Це Берлінська стіна ", - заявив грузинський президент.

Крім того, президент Грузії заявив, що в Південній Осетії вже "практично не залишилося населення".

"Коли в Південну Осетію увійшли війська і оголосили, що вони приїхали звільняти осетинів, тоді більша частина осетинів, абсолютна більшість втекли в ті райони Грузії, які контролює уряд Грузії. І це було природно, тому що це була їхня країна, їхній уряд, і вони дивилися на нас як на захисників ", - заявив грузинський лідер.

Інтерфакс-Україна, NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі згадав Україну, коли говорив про НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути