середа, 31 липня 2013 01:00

З іноземного пацієнта в лікарні Бахтєєвої вимагають 52 тис. грн, погрожуючи не випустити країни
6

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Громадяни Росії стверджують, що в Донецьку стали жертвами лікарського шантажу. 13 липня 54-річний росіянин Микола Зубенко був госпіталізований в Донецьку обласну клінічну лікарню з діагнозом інсульт. Він приїхав до України провідати матір і сестру. Стояв на зупинці і впав. У донецьку лікарню іноземця доставили на "швидкій допомозі" в непритомному стані. У відділенні нейрохірургічної інтенсивної терапії він перебуває досі. Стан пацієнта важкий.

26 липня з родичів пацієнта вимагали суму більше 48 тисяч гривень. А 30 липня сума боргу склала 52 тисячі гривень, які родина потерпілого заплатити не в змозі.

- Оксана Вікторівна Савкіна, головний економіст лікарні, нам заявила, що ми їх підвели і підставили. Сказала: "Якщо не заплатите, ми для вас з дитиною закриємо кордони для виїзду до Росії". А Тетяна Володимирівна - начальник планового відділу лікарні - коли ми зажадали лікарняний і історію хвороби, сказала: "Викинемо вашого чоловіка на вулицю, і далі - як хочете", - каже Олена Петрівна Зубенко, мешканка Уренгоя.

Жінка впевнена, що її права і права її 8-річного сина свідомо ущемляються.

Росіянин має страховий поліс. Але донецькі лікарі не згодні чекати, вони вимагають оплати.

- Ми говорили, що застраховані, і про те, що нас повинні обслуговувати безкоштовно, але ніхто не слухає, - каже сестра пацієнта мешканка Донецька Маргарита Афоніна. - Нам одразу повідомили: буде рахунок, так як брат іноземець. Але сума нас здивувала. Її дізналися лише через тиждень. Койка в реанімації Донецької обласної лікарні коштує як у п'ятизірковому готелі - 2628 грн. за добу. Ми сказали, що це багато. На це нам відповіли: "Хоча б заплатіть 6600 - благодійний внесок для клініки".

- Хочемо перебратися в іншу лікарню, поскромніше, але нам погрожують, що перекриють доступ в усі лікарні Донеччини. Так що брата не прийме ніхто! - Хвилюється дружина Зубенко.

Жінка показує "Протокол про механізм реалізації Угоди про надання медичної допомоги громадянам держав-учасниць СНД в частині порядку надання медичних послуг", ратифікований у 2000 році. Там говориться, що в екстрених випадках, коли мова йде про загрозу життю, все лікування виявляється безперешкодно, безкоштовно і в повному обсязі.

- Принесла це угода, але Оксана Вікторівна навіть не стала дивитися - подавай готівку! Відмовляється й від перерахування на рахунок клініки, - каже дружина пацієнта.

Сім'я Зубенко витратила за обстеження 6600 гривень. Примітно, що ці кошти були оформлені як благодійний внесок. Ще 30 тисяч гривень Зубенко витратили на ліки.

У лікарні категорично відкидають звинувачення родичів російського пацієнта. Не тільки хворому, але і родичам хворого надавали максимальну увагу, повідомляють представники ДОКТМО. Завдяки професіоналізму лікарів і наявності в лікарні сучасного висококласного медичного обладнання, вдалося врятувати життя і зберегти здоров'я громадянина Росії Зубенка.

ДОКТМО є комунальним, а не державним лікувально-профілактичним закладом, і тому не має права безкоштовно надавати іноземцям допомогу, інакше, витрачені на ці цілі бюджетні кошти вважатимуться незаконно використаними. Згадане вище Положення (про безкоштовну екстрену допомогу іноземцям, які тимчасово перебувають на території України), ратифіковану Законом України № 1764-ІІІ від 01.06.2000, поширюється лише на державні лікувально-профілактичні заклади.

"Російська страхова компанія ВАТ "МСК Новий Уренгой" відмовилася відшкодовувати витрати, які зазнав бюджет України від лікування застрахованого даною компанією пацієнта Зубенка. З цього приводу співробітники ВАТ "МСК Новий Уренгой" пояснили, що даний поліс не поширюється на лікування громадянина в Україні. Зі слів начальника відділу страхування ВАТ "МСК Новий Уренгой" Трошкіної, дана інформація була надана нею родичам Зубенка і в зв'язку з цим рекомендовано вирішити власними силами питання про відшкодування витрат на лікування в Україні, а потім звернутися за місцем проживання в міськздороввідділ за відшкодуванням цих витрат з бюджету Росії.

У зв'язку з відмовою страхової компанії оплатити страховий випадок громадянина Росії Зубенка, родичам пацієнта були запропоновані альтернативні варіанти виходу із ситуації. Одним з варіантів була оплата проведеного лікування підприємством, на якому працює пацієнт. Родичі підтримали даний варіант і попросили сформувати рахунок згідно витрат на лікування хворого. У зв'язку з усім вищевикладеним співробітники ДОКТМО, що мали відношення до надання медичної допомоги громадянину Росії Зубенка, діяли виключно в рамках закону і медичної етики ", йдеться у листі першого заступника генерального директора ДОКТМО Момота.

Генеральним директором ДОКТМО (Донецьке обласне клінічне територіальне медичне об'єднання) є "регіоналка" Тетяна Бахтєєва. Ця лікарня є однією з кращих в Україні за рівнем забезпечення і оснащення. Під час виїзного засідання Комітету з питань охорони здоров'я Верховної Ради України в Донецьку 12 червня глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва назвала ДОКТМО кращою лікарнею України.

Зараз ви читаєте новину «З іноземного пацієнта в лікарні Бахтєєвої вимагають 52 тис. грн, погрожуючи не випустити країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути