середа, 22 квітня 2009 14:52

Розсекретили план окупації Ватикану нацистами

Розсекретили план окупації Ватикану нацистами
Ватиканським єпископам у разі арешту нацистами в 1943 році папи Римського Пія XII слід було втікати до Португалії, Іспанії або США. Таке розпорядження залишив сам Пій XII, йдеться в тільки що обнародуваних документах з архівів Ватикану. 

Про план окупації Ватикану і арешту Пія XII, що готувався німцями, стало відомо вже кілька років тому, а про запропоновані понтифіком контрзаходи преса дізналася тільки зараз. Пій XII не збирався покидати Ватикан з доброї волі і був упевнений, що у разі арешту німці вивезуть його силою. З цієї миті він вважав би себе не главою Римської католицької церкви, а приватною особою, і діяв би під ім"ям, яке він носив до прийняття сану, - Еудженіо Пачеллі. Услід за цим кардинали могли приступати до вибору нового понтифіка, щоб католики всього світу не залишилися без духовного лідера.

Адольф Гітлер планував змову проти Пія XII, оскільки побоювався, що його вплив сприятиме антифашистському опору в католицьких країнах Європи. Крім того, Пій XII засуджував знищення євреїв (і таємно санкціонував ряд операцій з їхнього порятунку), і це обставина, вважають історики, також налаштовувала фюрера проти понтифіка. Є припущення, що високопоставлений офіцер СС Карл Вольф, якому був доручений арешт папи Римського, сам попередив Ватикан про підготовлюваний план. Можливо, що він же умовив Гітлера відмовитися від ідеї заарештувати Пія XII.

Обнародування нових документів про відносини паип Римського і нацистів може бути новою спробою Ватикану наблизити канонізацію Пія XII. Цей план критикують представники єврейських общин в Італії і низкою ізраїльських організацій. Зокрема, британський дослідник Джон Корнуелл звинувачує Пія XII в симпатіях до нацистського режиму і в антисемітизмі. Вони вважають, що Пій XII не повинен бути канонізований, оскільки публічно не засуджував винищення євреїв.

Ці звинувачення відкидають інші учені, які сттверджують, що нацисти ненавиділи Пія XII за його вислови про Голокост і за його таємні спроби врятувати італійських євреїв, яких фашисти повинні були відправити до таборів смерті.

За матеріалами: Lenta.ru, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Розсекретили план окупації Ватикану нацистами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути