вівторок, 30 вересня 2014 18:49

Росіян хочуть змусити компенсувати олігархам і друзям Путіна збитки від санкцій Заходу

Росіян хочуть змусити компенсувати олігархам і друзям Путіна збитки від санкцій Заходу
Фото: dt.ua

Профільний комітет рекомендував Держдумі РФ прийняти законопроект про компенсацію громадянам, постраждалим від рішень іноземних судів.

Законопроект в його нинішньому вигляді припускає захист російських громадян від іноземних судів, пише Ехо Москви.

Йдеться про справи, які повинні були б розглядатися в Росії - тобто в наявності порушення підсудності, пояснюють депутати. Автор документа, член комітету з конституційного законодавства і держбудівництва Володимир Поневежський, нагадує, що в Росії така норма вже є - але стосується вона тільки російських судів. Тепер же прогалину буде заповнено.

Згідно з документом, громадяни отримають право на компенсацію за порушення прав на розгляд їх справи російським судом. А компенсацію збираються платити з бюджету. Розмір суми визначається втратами, які громадянин може понести у разі виконання неправосудного рішення. Для цього потерпілий повинен звернутися до російського суду. Виплачує компенсацію Мінфін, але потім Росія може заповнити втрату бюджетних коштів, пред'явивши відповідну вимогу до іноземної держави, суд якого виніс те саме рішення. Якщо ж добровільної виплати не послідує, Росія вправі задовольнити вимогу за рахунок майна того особи, за позовом якого за кордоном винесено судовий акт. Якщо ж це неможливо, то це відбудеться за рахунок майна іноземної держави, яке знаходиться в Росії, йдеться в законопроекті.

Російський уряд не підтримує цю ініціативу. У висновку кабінету міністрів вказується, що держава не повинна терпіти збитки через порушення прав іншою країною. Крім того, ряд положень законопроекту не враховує міжнародні зобов'язання Росії і принципи міжнародного права.

Журналіст Сергій Пархоменко переконаний, що цей законопроект безпосередньо пов'язаний з накладеними на Росію санкціями.

Російський опозиціонер Олексій Навальний на своєму сайті вже заявив, що закон спрямований на відшкодування збитків товаришам Володимира Путіна олігархам Геннадію Тимченку і Аркадію Ротенбергу. Вони зазнали збитків через санкції ЄС.

"Тепер ми заплатимо за вілли Ротенбергов-Тимченко два рази. Один раз вони у нас вкрадуть, щоб побудувати їх, а другий раз ми їм виплатимо компенсацію, коли все крадене потрапить під арешт", - пише Навальний.

Зараз ви читаєте новину «Росіян хочуть змусити компенсувати олігархам і друзям Путіна збитки від санкцій Заходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути