понеділок, 09 листопада 2015 11:46

Росія повинна виплатити Україні репарації - Newsweek

Росія повинна виплатити Україні репарації - Newsweek
Фото: putin.cc

Україна повинна 20 грудня виплатити Росії 3 млрд євро в обмін на Єврооблігації, які президент РФ Володимир Путін підписав у грудні 2013 року.

Однак в України немає причин для того, щоб повертати цей борг, пише Newsweek.

У лютому 2014 року РФ анексувала Крим, а після цього ввела війська на схід України, окупувавши 3% східних територій України. Війна, розв'язана Росією, коштувала Україні не тільки півострова та частини Донбасу, а і великої кількості підприємств, товарів на складах, коштів та інших активів. На сході України російські війська спустошили будівлі, заводи та мости.

Війна коштувала Україні щонайменше 7% ВВП виробничих витрат, та відлякнула іноземних інвесторів. Росія також розв'язала торгівельну війну проти України, відмовившись від товарів, які займали 18% експорту України.

Україна не має ніяких підстав для того, щоб виплачувати борг Росії, вважає видання. Насправді, Росія повинна виплатити репарапції.

Путін уклав цю угоду з Вікторем Януковичем для того, щоб забезпечити останнього рятувальним жилетом, вона ніколи не була на користь українській нації. Окрім цього, Кремль свідомо розставив правові пастки, зробивши цей борг національним. Насправді, цей борг є приватним, пише Newsweek.

Професор Джорджтаунського університету Анна Гельпмен говорить, що Україна не повинна виплачувати цей "одіозний борг". На її думку, Британія повинна позбавити ці єврооблігації позивної сили відповідно до англійських законів (Росія випустила єврооблігації в Ірландії, на яку розповсюджується англійське законодавство - ред.).

Нагадаємо, 29 листопада 2013 року на саміт "Східного партнерства" у Вільнюсі президент Віктор Янукович відмовився підписувати угоду про Асоціацію Україна-ЄС.

За тиждень після саміту Янукович зустрівся в Сочі з Путіним. Результатом цієї зустрічі стала обіцянка Путіна виділити Україні 15 млрд доларів під 5% річних. Через Євромайдан Україна одержала лише 3 млрд доларів.

Зараз ви читаєте новину «Росія повинна виплатити Україні репарації - Newsweek». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути