четвер, 13 травня 2010 16:37

Росія не має права відкривати нові бази в Україні - експерт

Росія не має права відкривати нові бази в Україні - експерт

Для того, щоб розширювати склад Чорноморського флоту треба переглянути початкові угоди, тому що зараз такого права у Росії немає.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, коментуючи можливе будівництво нових російських військових баз на території України.

"Бажання зі сторони Росії зрозуміле. Не кажу, що законне. Зі сторони України бажання задовольнити свого північного сусіда не дуже зрозуміле. Чув від Ганни Герман, що в Україні немає військових баз інших держав. Так от – це військова база, а не плодоовочева. Це суперечить Конституції. Перебування ЧФ Росії у Криму означає, що до 2042 року наша Конституція не буде працювати", - переконаний експерт.

Сунгуровський розповів, які саме українські об'єкти можуть цікавити Росію.

"З Балаклавою все зрозуміло – це колишня гавань підводних човнів. Що стосується Миколаєва і Одеси, то скоріше за все це стосується ремонтних потужностей для флоту. Можливо, цікавить лабораторія з досліджень Чорноморського басейну", - припустив він.

За словами військового експерта, якщо Росія розглядає Чорноморський флот як свій форпост на південних кордонах, то у теперішньому стані він свою роль не виконує.

"Його склад і технічний, і кадровий вимагають оновлення і посилення. У тому числі інфраструктурно. Мова йде про відновлення технічного ресурсу наявних плавзасобів. Зараз вони на 90% відпрацювали свій ресурс. Їхній стан близький до металобрухту. Потрібно також оновлювати озброєння на кораблях", - зазначив Сунгуровський.

Він також назвав дурницями заяву колишнього командуючого ЧФ адмірала Володимира Комодоєва про створення нових військових баз, як відповідь на розширення НАТО.

"Звичайно це дурниці. Це сказано образно", - додав експерт.

Сьогодні деякі ЗМІ поширили інформацію, що Росія у відповідь на розширення НАТО на схід планує зміцнити позиції Чорноморського флоту в Україні і відкрити в ній нові військові бази.

Перш за все мова йде про відновлення бази підводних човнів у Балаклаві, яка функціонувала ще до розпаду СРСР. Зараз там знаходиться музей, що належить Військово-морським силам України.

За інформацією видання "Новая газета", Україна може погодитися розмістити військові бази в Миколаєві, Одесі та в гирлі Дунаю.

Зараз ви читаєте новину «Росія не має права відкривати нові бази в Україні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути