пʼятниця, 18 вересня 2015 04:22

Російські військові думали, що їдуть на Донбас, а потрапили в Сирію

Російські військові думали, що їдуть на Донбас, а потрапили в Сирію
twitter.com

Росія відправляє військовослужбовців та військову техніку до Сирії з порту Новоросійськ. Згоди російських військовослужбовців на відправку в саму гарячу точку на Близькому Сході командування не питає. Про це повідомляє "Газета.ру".

Російським журналістам вдалося поспілкуватися з кількома контрактниками, яких Кремль відправляє рятувати від ураження керівника Сирії Башара Асада. Російські військовослужбовці розповіли, що їх відправили в Новоросійськ з Східного військового округу, який об'єднує військові частини Забайкалля і Далекого Сходу РФ. З самого початку ця, здавалося б, рядова відрядження пішла не так - у відрядній наказі чомусь не поставили дату повернення. По дорозі в Новоросійськ у всіх солдатів зібрали медкарти. Отримавши їх назад на руки, військовослужбовці виявили, що у картах проставили штамп про те, що скарг у особового складу на енурез, дизентерію, травми, припадки і вензахворювання немає. Там значилося: спадковість здорова, а непереносимість ліків також не відзначають. Після приїзду в Новоросійськ військовослужбовцям сказали, що їх відправлять в "жарку країну".

"У нас були розмови військової частини з нашим командуванням. Нам говорили, що в країні прибуття буде спекотно і що важливо пам'ятати про гігієну і ні в якому разі не робити ні кроку за територію військової частини, також пояснили, що робити і як себе вести в полоні і на допиті, - розповіли бійці. - Нам конкретно говорили, що там незвичний для нас клімат, змії, гадюки. Але куди конкретно відправлять, не говорили, посилаючись на секретні директиви Генерального штабу".

Контрактники розповіли журналістам, що проїжджаючи повз Ростова-на-Дону подумали, що їх відправляють в Донбас, але минувши це місто, зітхнули спокійно. Поки не згадали про війну в Сирії. У Новоросійську їх побоювання підтвердилися - вночі на кораблі активно вантажили військову техніку. "З техніки знімали реєстраційні номери. Розповідали про зміцнення авіабази в Сирії, - повідомив один з контрактників. - Один з людей на розвантаженню в порту сказав, що наші ведуть кампанію там вже чотири місяці".

16 вересня в частину, де знаходилися бійці, прибув представник Генштабу. Виступаючи перед особовим складом, військовий у цивільній формі і без відзнак заявив, що наказ про відрядження за кордон секретний. Він підтвердив, що роту відсилають в сирійську Латакію (її утримують сили правлячого режиму Башара Асада), і не виключив участі в бойових діях. Вантаження на корабель запланована на 17 вересня, сказав офіцер. Він відкинув усі заперечення щодо законності наказів і відмовився уточнювати план відрядження, знову посилаючись на секретність. Також він запропонував командуванню не випускати контрактників з бази в місто.

У військовій прокуратурі військовослужбовців захищати відмовилися, зажадали, щоб вони виконували навіть усні накази командування. Контрактники, які не бажають їхати до Сирії, написали заяви про звільнення. "Пишіть-пишіть, все одно поїдете", - сказали в частині.

На російське командування скаржаться журналістам та матері військовослужбовців. Одна з матерів розповіла, що Міноборони РФ починає тиснути на рідних солдатів: "Кажуть, що якщо ми не підпишемо договір про нерозголошення, то нас позбавлять компенсацій у разі втрати синів".

Мати одного з військовослужбовців, яких можуть відправити до Сирії, повідомила, що сильно стурбовані ситуацією матері і дружини інших солдатів. "Чому людей женуть туди, як худобу на забій? У нас не війна, - обурюється одна з них. - Згоди не питали. Необхідні щеплення не поставили. Стан здоров'я не врахували. У мого сина в дитинстві був перелом хребта і струс мозку. У нього під час диплома місяцями були сильні головні болі. Ніякі таблетки не допомагають. Навіть в госпіталь звертався. Ставили і мігрень, і гіпертонію, і остеохондроз. Ліків навиписували, а толку нуль. А в Сирії екстремальний клімат, як він на ньому відіб'ється, навіть подумати про це боюся! Техніку вони везуть туди стару. Мізерія. Дещо як підремонтували. Так вона там і не потрібна нікому. Хіба люди у нас не головна цінність? Лише б кого послати. Невже нічого не можна зробити? Нехай сам Шойгу їде".

Нагадаємо, в останні тижні Росія різко посилила військову присутність в Сирії. США попередили РФ щодо військових у Сирії.

Раніше видання The Times писало, що російські війська воюють в Сирії на боці армії президента Башара Асада. У той час у МЗС РФ кажуть, що постачають до Сирії тільки зброю та техніку для "боротьби з терористами". 

Зараз ви читаєте новину «Російські військові думали, що їдуть на Донбас, а потрапили в Сирію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути