четвер, 28 липня 2011 17:05

Рідкісний павуковий шовк презентують у лондонському музеї

Природний золотий шовк, витканий павуками-золотопрядами, буде виставлений у лондонському музеї V&A (Victoria and Albert Museum) в січні наступного року.

Чотири метри текстильної тканини були зроблені з шовку більше ніж мільйоном золотих павуків-самок виду Golden Orb, які були зібрані для цього в горах Мадагаскару.

Для виготовлення цієї тканини знадобилося 80 осіб, п'ять років невтомної роботи, аби спочатку зібрати павуків для виготовлення волокон, та більше чотирьох років, щоб створити саме полотно.

На думку експертів Музею Вікторії та Альберта, золотий шовк павука не виготовлявся з 1900 року - тоді тканина була створена для Паризької Всесвітньої виставки. І створений виріб стане першою презентацією павукового шовку в Європі з тих пір.

Перша інформація про використання шовку павуків датується 1709 р., коли француз, Франсуа-Ксав'є Бон де Сент-Ілер, почав робити з павукового шовку рукавички та панчохи. Імовірно, костюм для короля Людовика XIV також був зроблений з цієї тканини.

Пізніше на початку ХІХ століття Раймондо де Термейєр виготовляв панчохи для імператора Наполеона і шаль для його першої дружини, імператриці Жозефіни.

Для створення тканини павуків щоранку збирають у спеціальні "шовкові" пристосування, де вони виробляють екстракт шовку. На відміну від інших шовкопрядів, золотопряди щоразу повертаються в дику природу наприкінці кожного дня.

Після зібрання екстракту шовку, він на конусоподібних установках переноситься до майстерні, де кваліфіковані швачки виготовляють з нього тканину.

У середньому, 23 000 павуків можуть продукувати близько 1 унцію шовку. Це дуже трудомістке виробництво, що робить такий текстиль надзвичайно рідкісним і дорогоцінним .

Зараз ви читаєте новину «Рідкісний павуковий шовк презентують у лондонському музеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути