субота, 05 жовтня 2013 10:29

РФ переозброює Чорноморський флот, порушуючи угоди з Україною

РФ переозброює Чорноморський флот, порушуючи угоди з Україною
Фото: dt.ua

Москва порушує базові українсько-російські угоди щодо військово-морській базі Росії - Чорноморського флоту. Про це у статті для ZN.UA пише оглядач Олексій Стрілецький.

"Так, у середині лютого 2013 року десантним кораблем "Азов", порушуючи закони і процедури, з Новоросійська до Севастополя був доставлений БТР- 82АМ, новітня модифікація базового для ЗС Росії бронетранспортера БТР-80. По прибуттю в Україну нова техніка провела близько тижня на борту десантного корабля і лише 20 февраля, за кілька годин до відвідування військового містечка морських піхотинців в бухті Козача новим міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, була доставлена ??в розташування 810-ї бригади морпіхів ЧФ", - пише він.

На офіційному рівні факт незаконного ввезення бронетехніки на територію України командування ЧФ РФ визнало лише в квітні.

"Через флотську прес-службу було заявлено про те, що  новий бронетранспортер БТР- 82АМ, який повинен замінити БТР-80, що стоїть на озброєнні російської армії, проходить випробування на полігоні морської піхоти в Севастополі", і що "головна відмінність нової моделі БТР-82АМ від попередника - це автоматична артилерійська установка калібру 30-мм, яка значно підсилила вогневу міць машини", - йдеться в матеріалі.

За його словами, в планах російських військових на найближчі роки значиться надходження саме цього типу військової техніки на озброєння, що базується в Україні підрозділи морської піхоти ЧФ РФ.

"Ще одним прикладом порушення двосторонніх угод щодо ЧФ Росії став незаконне введення в Україні нового судна Чорноморського флоту. Наприкінці квітня з Новоросійська до Севастополя прийшов рейдовий буксир нового покоління РБ-389. Офіційно заявлена ??мета прибуття - на ремонт. Однак, простоявши нетривалий час біля причалу, нова техніка допоміжного флоту ЧФ взялася за роботу, активно включившись у буксирування російських бойових кораблів і суден в акваторії Севастополя. Зокрема, вже 7 травня РБ-389 був задіяний для перешвартовки корабельного складу в парадний стрій в рамках підготовки до святкування 230-ї річниці з дня заснування ЧФ. Згодом з'ясувалося, що операцію по перегону нового плавзасобу на головну базу Чорноморського флоту в обхід базових угод щодо ЧФ РФ російська сторона готувала завчасно: ще в Новоросійську на кормі буксира була видрукуваний напис "Севастополь" як порт приписки. Тепер порушник кордону входить до складу загону суден забезпечення допоміжного флоту ЧФ і покидати українські територіальні води не має наміру", - зазначає автор.

Він нагадує, що 11 вересня Москва постаралася, без жодного на те дозволу, непомітно провести через морські ворота України черговий караван суден Чорноморського флоту.

"У цей день рятувальний буксир "Шахтар" поспішив завести на буксирі в Севастопольську військово-морську базу ще два допоміжних плавзасоби ЧФ - рятувальний буксир СБ-4 і водолазне судно ВМ-86. Обидва буксируваних судна приписані до Новоросійська. Але тут Київ обурився і зажадав від незаконного каравану залишити українські територіальні води і чекати розв'язки ситуації, що склалася за межами морських кордонів України. Лише після узгодження проблемного питання зовнішньополітичними відомствами двох держав 14 вересня рятувальний буксир СБ-4 і водолазне судно ВМ-86 , вже на законних підставах, зайшли в Севастополь на ремонт. Але після історії з буксиром РБ- 389 не виключено , що РБ-4 і ВМ-86 залишаться на постійній прописці в севастопольських бухтах", - йдеться в матеріалі.

Зараз ви читаєте новину «РФ переозброює Чорноморський флот, порушуючи угоди з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

221

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути