пʼятниця, 04 листопада 2016 17:33

"Розвал СРСР принизив росіян" - експерт

Автор: Тарас Подолян
  Михайло Савва
Михайло Савва

Росіяни не можуть змиритися з розвалом колись могутнього СРСР. Таку думку в інтерв'ю журналу "Країна" висловив доктор політичних наук, біженець з Росії Михайло Савва.

"Будь-яка імперія після зникнення травмує людей, які були під її владою, і тих, хто її формували. Для багатьох росіян сум за Радянським Союзом, його "величчю" досі є головною емоцією в житті", - сказав він.

"Колись СРСР лякав сусідів, і це їх радувало. Більше пишатися було нічим. У 1990-ті роки росіяни відчували приниження. Гадали, що з країною більше не рахуються. Гуманітарну допомогу сприймали як подачки. Ця травма зараз компенсується агресією. Не було б Путіна - з'явився би хтось інший. Проблему можна вирішити тільки серйозною роботою над суспільною свідомістю. Один експерт якось чудово висловився: "Зробіть канал Discovery єдиним у Росії років на двадцять, і ви отримаєте інше суспільство".

За словами Савви, влада і народ Росії доповнюють один одного.

"Путін та його оточення побачили цей ресурс агресії в суспільстві й почали використовувати, штучно збагачувати та поширювати, щоб об'єднати навколо себе. І так утриматися при владі якомога довше. Сучасна російська пропаганда фактично працює на одну тезу: Росія оточена ворогами, нас всі хочуть завоювати, ми маємо продемонструвати свою силу. Навіть якби не пропаганда, ресурс агресії був би все одно високим. Але ніколи б не призвів до трагічних наслідків, зокрема до війни проти України. Людина не може жити постійно в ситуації небезпеки. Чим частіше люди чують заклики "Ми знову оточені ворогами!", тим слабше реагують. Як у казці про пастуха, який брехав про вовків, а коли на стадо напали, ніхто йому не допоміг" - зазначив Савва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський опозиціонер розповів, чим вразили його українці

Савва каже, що рейтинг російської влади останнім часом впав.

"Приблизно через тиждень після парламентських виборів до Держдуми (відбулися 18 вересня. – "Країна") рейтинг органів влади впав. Уряду, Держдуми, судової системи, навіть президента. Популярність Путіна знизилася ненабагато, але це - перше падіння його рейтингу після анексії Криму. Саме зараз починається процес легкого, але протверезіння.

"Росіяни - звичайні люди. Майже такі ж, як українці. У складних умовах людина проявляє слабкість і програє або - силу та готовність померти і перемагає. У Росії поки що готових померти за свою свободу небагато. Але влада провокує людей. Наприклад, силовики в Росії - недоторканна каста. Доки вони не зачіпають інтереси один одного, можуть робити зі звичайними громадянами що завгодно. Коли ФСБшники віджали бізнес, починаєш розуміти, що так жити більше не можна. Навіть якщо ти не робиш нічого, що б дратувало владу, за тобою все одно прийдуть. Це розуміння мобілізує на спротив" - сказав він.

Повне інтерв'ю з Михайлом Саввою читайте у новому номері журналу "Країна за 3 листопада 2016 року та стежте за анонсами на Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Розвал СРСР принизив росіян" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути