четвер, 09 липня 2009 09:08

"Велика вісімка" прийняла загрозливу декларацію щодо Ірану

"Велика вісімка" прийняла загрозливу декларацію щодо Ірану

Лідери країн "Великої вісімки" (G8) підготували спільний документ, в якому виражається "глибока заклопотаність" у зв"язку з ситуацією в Ірані. Найбільший неспокій учасників саміту викликає політична криза, що розгорілася після переобрання Махмуда Ахмадінеджада президентом, а також іранська ядерна програма.

Як випливає з декларації, витяги з якої привели члени делегації президента США Барака Обами, країни "Великої вісімки" засуджують дії іранської влади, що призвели до масових безладів і кровопролитних сутичок опозиціонерів з поліцією, а також закликають Тегеран негайно відмовитися від застосування репресивних заходів по відношенню до іноземних громадян, які проживають в Ірані.

Разом з тим, указується в заяві, лідери G8 закликали керівництво Ірану до співпраці зі світовою спільнотою в питанні ядерної програми, зажадавши від Тегерана негайно підкорятися резолюціям ООН. Раніше, нагадаємо, президент США Обама дав Тегерану рік на припинення робіт за ядерною програмою. Інакше, пообіцяв американський президент, Вашингтон наполягатиме на введенні нових санкцій відносно Ірану.

Проте розроблений на саміті документ не припускає будь-яких негайних і рішучих дій у разі непокори з боку Тегерана. Разом з тим, підкреслив заступник держсекретаря США Уїльям Бернс, мова йде про достатньо серйозний документ, що відображає необхідність рішучих дій відносно Тегерана.

Тим часом ЗМІ з посиланням на джерела в російській делегації повідомляють, що учасники саміту, окрім документу по Ірану, прийняли також дві заяви, що стосуються нерозповсюдження зброї масового знищення і боротьби з тероризмом.

Саміт G8 відкрився 8 липня в італійському місті Аквіла, що серйозно постраждало від землетрусу в квітні 2009 року.

Як очікується, основними темами саміту будуть вихід світової економіки з кризи, нерозповсюдження ядерної зброї, а також зміцнення енергобезпеки і зміна клімату в світі. Останнім днем саміту стане 10 липня.

За матеріалами: РИА "Новости", Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «"Велика вісімка" прийняла загрозливу декларацію щодо Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути