середа, 02 червня 2010 14:04

"Це просто варварство. Ніде у світі такого нема" – правозахисник про парк Горького

"Це просто варварство. Ніде у світі такого нема" – правозахисник про парк Горького

Сьогодні вранці між 5 й 6 ранку "муніципальна охорона" пробила охорону парку імені Горького в Харкові.

"Зрубали останні дерева, - розповів Gazeta.ua співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, 57 років. - Це зробили біля 50 міцних чоловіків у чорному. У них не було навіть бейджиків, ніхто з них не показав своє посвідчення. Вони буквально розшматували табір захисників парку. Троє людей потрапили до лікарні. Причому "швидка" не хотіла їхати на виклик, довелося їх на руках виносити з парку".

На думку правозахисника, в Україні уже стало усталеною практикою, коли міліція працює разом з приватною охороною фірм. Так було у Дніпропетровську у квітні, так діють під час рейдерських захоплень підприємств.

За його словами, десятеро захисників парку затримали, четверо зараз у міліцейському відділку, доля решти невідома. Їх тепер шукають правозахисники, щоб надати їм адвокатів.

"Учора розправу над захисниками парку зупинив депутат обласної ради Арсен Аваков. За його закликом міліція не допустила бійки, відтіснивши людей у чорному. Вони пообіцяли, що не спилюватимуть дерева, а тільки прибиратимуть сміття. А о четвертій ранку почали атаку. Лісоруби йшли на людей із працюючими бензопилами. Як на мене, це просто варварство: знищувати парк і проводити через нього чотирирядну дорогу. Ніде у світі такого нема", - продовжив Захаров.

"Після розгрому табору захисників парку вони пішли тротуарами до обласної ради, щоб висловити протест. Нагнали туди міліціонерів, з ними був начальник обласного УВС Михайло Мартинов. Я підійшов до нього, він почав доводити, що це несанкціонований мітинг, тому незаконний. Я сказав йому, що громадяни висловлюють мирний протест, а міліція не реагувала на незаконні дії забудовників і не виконувала свої функції по охороні громадського правопорядку", обурюється правозахисник.

За словами Захарова, Харківська правозахисна група готує позов до суду щодо незаконної вирубки дерев і забудови на території парку.

"Збираємо документи з цієї справи, усі листування і рішення, - поділився планами правозахисник. - Нам сказали, що ця дорога внесена до генерального плану забудови міста. Але міська рада поставила на цей план гриф "Для службового користування". Ми вияснили, що Мінохорони природи ще два роки тому відкликало свій дозвіл на прокладення траси територією парку. До того ж нема документів на вирубку дерев".

"Команда Януковича взяла курс на порушення права громадян на свободу зібрань, - робить висновок Євген Захаров. - Ця влада пре бульдозером і в прямому, і в переносному смислі. За три місяці порушень більше, ніж за попередні три роки. До місцевих органів влади направлений лист Кабміну щодо недопущення акцій протесту біля будівель адміністрації президента і уряду. Це взагалі ганебні речі. А міліція залишається крайньою. Мені шкода рядових міліціонерів, бо вони змушені виконувати накази", - завершив Захаров.

Зараз ви читаєте новину «"Це просто варварство. Ніде у світі такого нема" – правозахисник про парк Горького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути