вівторок, 24 березня 2009 09:11

Путін пригрозив ЄС (ВІДЕО, ФОТО)

Автор: Фото Reuters
  Путін та Медведєв під час конференції в Сочі. 23 березня 2009
Путін та Медведєв під час конференції в Сочі. 23 березня 2009
Прем"єр-міністр РФ Володимир Путін на прес-конференції в Сочі заявив про можливість перегляду відносин Росії з Євросоюзом.

"Якщо інтереси Росії ігноруватимуться, то ми також будемо змушені почати переглядати принципи наших відносин, - сказав прем"єр. - Дуже б хотілося, щоб до цього справа не дійшла".

Вирішувати проблеми постачань газу без Росії безглуздо

В той же час, він заявив, що вирішувати проблеми збільшення постачань по суті російського газу без постачальника безглуздо.

"Дуже хотілося, щоб були почуті. Ми готові до спільної конструктивної роботи зі всіма нашими партнерами", - додав прем"єр.

"Вирішувати проблеми постачань нашого газу без нас несерйозно", - сказав Путін в ефірі телеканалу "Вести 24", коментуючи спільну заяву України та Євросоюзу про модернізацію української газотранспортної системи (ГТС).

Глава російського уряду також підкреслив, що Євросоюз відмовився співпрацювати з Росією в наданні кредитів Україні.

"Ми запропонували нашим європейським партнерам об"єднати наші зусилля та Єврокомісії, але нам відповіли, що у Єврокомісії для України грошей немає", - сказав Путін. Він додав, що якщо існує спроба в умовах кризи "відібрати" ГТС у України, то це "погане вирішення проблеми".

Володимир Путін запропонував також повернутися до питання про створення міжнародного консорціуму у складі російських, європейських та українських компаній для реконструкції ГТС України. Він відзначив, що кілька років тому РФ, Німеччина та Україна підписали декларацію, в якій вказувалася така можливість. В рамках цього питання обговорювався варіант передачі ГТС в оренду консорціуму.

"Існує спроба в умовах кризи "відібрати" ГТС в України"

Путін також назвав прийняту на конференції підсумкову декларацію з модернізації ГТС України "непродуманою та непрофесійною".

У декларації Україна погодилася забезпечити прозорість свого газового ринку, а також надати доступ зацікавленим компаніям до підземних сховищ на території країни.

Після ухвалення підсумкової декларації російська делегація залишила міжнародну інвестиційну конференцію. За словами членів делегації, документ не відображає інтересів Росії.

Нагадаємо, до початку конференції міністерство енергетики РФ висловило бажання брати участь в модернізації ГТС України. Проте Україна домовилася з Брюсселем про кредит без участі в проекті Росії. Згідно з даними українських ЗМІ, сума кредиту складає два з половиною мільярди доларів.

Раніше в Москві запропонували приватизовувати ГТС, яка була оцінена секретаріатом Віктора Ющенка на початку 2009 року в 25 мільярдів доларів. Проте представники України заявили про небажання передавати ГТС у власність зарубіжним або приватним інвесторам.

За матеріалами РИА "Новости", Цензор.нет, Topnews

Зараз ви читаєте новину «Путін пригрозив ЄС (ВІДЕО, ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути