вівторок, 01 вересня 2009 16:22

Путін і Туск не почули один одного

Путін і Туск не почули один одного

Прем"єр-міністр Росії Володимир Путін применшує значення Пакту Ріббентропа-Молотова для Другої світової війни і пригадує захоплення Польщею в 1938 році Заолжя. Переговори польського прем"єра Дональда Туска зі своїм російським колегою не є проривом. Встановлено лише, що Росія буде надавати архів Катині, якщо Польща відкриє свої архіви для істориків зі сходу.

На спільній прес- конференції прем"єр Польщі підкреслив, що можна "дійти консенсусу" і, що справу Катині буде "уважно вивчати" комітет, який займається сучасною історією". Він додав, що політика не може бути частиною історичної дискусії.

"Ми ретельно можемо проаналізувати, що призвело до трагедії 1939 року", - сказав глава уряду Росії, маючи на увазі проблеми в історії. Путін назвав Туска "колегою, в особі якого знайшов партнера для переговорів".

Проте між Польщею і Росією, як і раніше, існують "величезні" відмінності в оцінці недавніх подій.

"Робляться спроби довести, що Друга світова війна розпочалась лише через Пакт Ріббентропа-Молотова. Інші країни також підписали угоду з нацистською Німеччиною про ненапад, в тому числі Польщ,", - сказав Путін, згадуючи "розподіл Чеської Республіки в 1938 році".

"Не для того приїхав, щоб судити" сказав Путін, додавши, що "помилки були допущені, і ми повинні працювати над цим".

За словами Путіна із суперечки про розмір відповідальності за розв"язування Другої світової війни "нічого доброго з цього не вийде, тому що вона не буде створювати умов для взаємної довіри".

У свою чергу Туск вважає, що "Пакт Молотова-Ріббентропа призвів до нападу на Польщу 1 вересня". За його словами, "ця теза не повинна викликати здивування у російської сторони; а через два тижні був скоєний напад військ сталінської Росії".

Він сказав, що висловлює точку зору, яка виникає з фактів.

"Вестерплатте, Катинь, угода від 23 серпня (дата підписання пакту Молотова-Ріббентропа - ред) - факти ніхто не може скасувати,", - додав Туск.

Коли Путіна запитали, чи Росія розсекретить архіви Катині, російський прем"єр відповів: "Ми працюємо на основі взаємності. Якщо наші фахівці будуть мати доступ до польських архівів, ваші будуть мати доступ до наших".

Туск згоден з принципом взаємності.

"Якщо ця заява означає, що розслідування не є для Росії приниженням, а мудрою стратегію, то це веде до угоди. Не треба боятися правди ", - сказав польський прем"єр.

За матеріалом: Dziennik

Зараз ви читаєте новину «Путін і Туск не почули один одного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути