пʼятниця, 13 вересня 2013 17:25

"Прикордонників-вбивць не покарають. Росія своїх не здає" - захисник рибалки Федоровича

"Прикордонників-вбивць не покарають. Росія своїх не здає" - захисник рибалки Федоровича
Олександр Кудінов Фото: gazeta.ua

11 вересня в Ейську (Росія) відбувся суд, на якому розглянули скаргу адвоката на дії дізнавача по справі Олександра Федоровича. Йшлося про безпідставне притягнення до кримінальної відповідальності нашого рибалки, який вижив після того, як росіяни втопили український човен в Азовському морі. У справі немає жодних доказів браконьєрства, вона порушена з єдиною метою - відвести росіян від відповідальності за загибель 4 людей та травмування Федоровича - так вважає правозахисник Олександр Кудінов. Він був присутнім на суді в Ейську і зараз представляє інтереси усіх постраждалих сімей. Про ситуацію у справі Кудінов розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Чим завершився суд в середу?

- Кримінальну справу "шито білими нитками", фальсифікація обставин події є формою захисту працівників ПУ ФСБ. Але Ейський міськсуд в задоволенні скарги нам відмовив повністю. Суд вирішив, що в Азовському морі діє виключно юрисдикція Російської Федерації. Федорович ставив питання відповідачеві-дізнавачу: "А чи порушив я кордон Російської федерації, скажіть тільки "так" або "ні"?" Дізнавач лише з 5 разу вимовив слово "ні". Тоді Федорович поставив питання - чому його судять за злочин, здійснений в Росії? Вони відповідають, що Азовське море - це юрисдикція Росії. Ухиляються від прямих відповідей, твердять про територіальні води і повністю ігнорують особливий статус Азовського моря - той факт, що це море є морем спільного користування для України і Росії. Суд дійшов висновку, що дізнавач правий в усьому. По поведінці судді відразу було видно, яким буде рішення. Наприклад, суддя цікавився, чи були виявлені сітки в місці виявлення човна, але ігнорував той факт, що іх було знайдено аж на третій день після події. А в якому радіусі від місця катастрофи нашого човна знайшли ці сітки - це навіть не з'ясовувалося.

Чи можна так зрозуміти, що відбулася репетиція майбутнього суду і вже ясно - як судитимуть Федоровича?

- Судді мінятимуться. Але це був перший досвід спілкування з російською судовою системою, а система, загалом, одноманітна. Ця справа контролюється Москвою. Можливо, туди була надана неповна/невірна інформація про обставини загибелі українців… Що стосується суду над Федоровичем - ми сподіваємося, що істина переможе. Федорович не здійснював того, що йому інкримінують. Але тепер вже не один дізнавач, а ціла група - з трьох дізнавачів - б'ється над проблемою пошуку доказів його провини. За підтримки прокуратури, яка не затвердила перший звинувачувальний акт, але продовжила терміни слідства.

Коли буде суд по пред'явленій українцеві підозрі у браконьєрстві?

- Поки не ясно. Терміни розслідування рішенням прокурора продовжені до 9 жовтня. Звинувачувального акту у нас досі немає. А справу вже перекваліфікували - з браконьєрства на спробу браконьєрства. Росіяни зрозуміли, що довести браконьєрство в них не вийде і вирішили пред'явити Федоровичу ч. 3 ст. 30, ч. 3 ст. 256 УК Росії ("Замах на незаконну здобич (вилов риби)". Федоровича тепер підозрюють лише в намірі здобути нібито чужу рибу.

Як він себе почуває?

- Він у важкому моральному стані, після травми не відновився, позначається сильна тривала нервова напруга. Кілька разів його обманювали - у тому числі і ті, хто повинен був захищати. Треба почати з того, що йому не могли обрати підписку про невиїзд, оскільки він не має житла в Ейську. Могли застосувати підписку про невиїзд лише за місцем проживання із зобов'язанням з'являтися на першу вимогу. Але його "розвели" - сказали: або ти зараз укладаєш договір на проживання в Ейську, або йдеш у СІЗО в Новоросійськ. А в СІЗО він теж утримуватися на той час не міг- оскільки в документах є довідка від 24 липня про те, що він в ізоляторі знаходитися не може – на це вказав головлікар. І оскільки на той момент не було ще застосовано ніякого запобіжного заходу, Федорович міг поїхати додому. Але його стерегла озброєна охорона – причому, сам недолікований Федорович з дренажними "шлангами" у боці нікуди не міг подітися. Проте, до нього обмежувався доступ, проблема побачити громадянина України була навіть у його дружини.

ГПУ передало міжнародно-правове доручення органам прокуратури Росії відносно допиту членів екіпажа пограничного катера "Мангуст". Але, кажуть, що прикордонники, які втопили наш баркас, почуваються чудово і продовжують нести службу в Азовському морі. Щось робиться в цьому напрямі?

- Робиться  чи ні - мені те невідомо, але чомусь упевнений, що з метою розслідування обставин справи прикордонників ніхто не збирається допитувати. І тим більше - не збираються їх карати. Росія своїх злочинців-держслужбовців не здає. Вона їх покриває. Справа за фактом загибелі 4 чоловіків ні в Росії, ні в Україні не розслідується. Розслідується лише факт порушення правил судноплавства, але і тут винними визнають українців.

А як з обіцянками МЗС повернути Федоровича? Як щодо пропозиції генконсула узяти його на поруки? Є надія, що його відпустять в Україну?

- Підстав його утримувати в Ейську немає взагалі. Тому ми сподіваємося, що запанує здоровий глузд. Поки ж домагаємося, щоб йому хоч би дозволили від'їжджати додому на вихідних - тобто, в ті дні, коли немає слідчих дій. Роблю усе можливе, щоб Федоровича відпустили на батьківщину. Навіщо йому знаходитися в Ейську постійно, якщо за місяць з його участю відбувається лише 1-2 слідчих дії? В утримуванні Федоровича в Росії немає логіки. Але його не відпускають - неначе вичікують: а раптом він що-небудь порушить і тоді можна буде йому поставити нове звинувачення.

Що змінилося після того, як поширилося відео з моментом загибелі українського човна, де очевидні цинізм, азарт та злий намір прикордонників?

- Мені здається, що позиція українського МЗС змінилася в тому сенсі, що українська сторона від декларування намірів допомогти своєму громадянинові нарешті вдалася до якихось дій. А раніше, до речі, були і заяви про те, що реакції МЗС на відео переслідування українців не буде. Міністерство закордонних справ України знало не лише про існування цього відео, але і про його зміст! Тобто - похитнуло ситуацію не саме відео, а розголос.

Правозахисник розповів, що здійснює поїздки до Росії виключно за свій рахунок, постраждалий Федорович скаржиться на проблеми з легенями та зором, але не може отримати безкоштовну медичну допомогу в Росії. В українського полоненого немає можливості оплачувати не лише юридичну допомогу, але навіть житло і харчування. В його сім'ї теж немає коштів. Тому Олександр Федорович та його захисник звертаються до усіх небайдужих співгромадян з проханням надати посильну матеріальну допомогу.

Бажаючі допомогти можуть зв'язатися безпосередньо з Олександром Кудіновим за допомогою телефону - 063-33-99-505.

Зараз ви читаєте новину «"Прикордонників-вбивць не покарають. Росія своїх не здає" - захисник рибалки Федоровича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

111

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути