середа, 08 серпня 2012 07:06

Причини обвалу скелі на церкву досі не встановлені

Причини обвалу травертинової скелі на храм Преподобного Онуфрія Великого у селі Рукомиш Бучацького району Тернопільщини досі не встановлені.  Експертна комісія може говорити лише про припущення, чому так сталося.

Про це у коментарі Gazeta.ua повідомив голова комісії, начальник відділу охорони пам'яток управління містобудування та архітектури Тернопільської ОДА Ярослав Пелехатий.

"Я не можу назвати конкретної причини обвалу. Проектний інститут має провести відповідні роботи, а жоден такий інститут у Тернополі за цю справу не взявся – надто складно. Потрібні геологи. Можливо, із Києва. На рівні припущення – коли будували об'їзну навколо Бучача, дорожники не встигали по термінах і проводили зриви каменю з допомогою вибухівки. Але щоб сказати це точно, потрібно провести аналіз всієї документації з будівництва дороги", - пояснив Ярослав Омелянович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каміння падало на село з висоти 30 метрів

За словами Пелехатого, якби загроза обвалу існувала раніше, церкву просто не будували би.

"Ще понад 8 віків тому монахи селилися у скельному монастирі. Перша церква була побудована у XV столітті, наступна – у XVIII. Якби були загрози обвалу – ніхто би не будував храмів на цьому місці. Відомо, що між скельним храмом і нинішньою церквою були підземні ходи. Але тріщини у цій будівлі з'явилися тільки тепер", - наголосив він.

Комісія рекомендувала сільській раді не допускали людей на місця обвалу, а також визначити безпечне місце для богослужінь. А райдержадміністрацію зобов'язали допомогти технікою у відновленні церкви.

"Потрібно провести протиаварійні роботи. Біля цієї церкви постійно є люди, туристи приїжджають подивитися на пам'ятку природи місцевого значення.  Тому з метою безпеки треба збудувати бетонну армовану стіну між скелею та церквою. Кошти на це будемо шукати у природоохоронних фондах або ж в управлінні МНС", - зазначив Ярослав Омелянович.

Ярослав Пелехатий не пригадує жодного випадку обвалу скелі на церкву в області раніше.

"Я понад 30 років працюю – така нештатна ситуація на Тернопільщині вперше. Бували тріщини у храмах, куполи кидало від стихії, але обвал – ніколи. Взагалі дивно, як ця церква витримала удар – брили при падінні могли зруйнувати її дощенту".

 

Зараз ви читаєте новину «Причини обвалу скелі на церкву досі не встановлені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути