четвер, 19 червня 2014 15:21

Презентували нову серію довідкових карт "Країна єдина"

Презентували нову серію довідкових карт "Країна єдина"
Фото: frmg.org.ua

Нова серія довідкових тематичних карт "Єдина країна" складається з чотирьох зразків: "Україна. Материк і півострів", "Україна. Народ і територія", "Україна. Національний склад населення", "Україна і світ. Привабливість територій", розповів під час прес-конференції директор ДНВП "Картографія" Ростислав Сосса. За його словами, поштовхом до створення серії стали події в Криму:
"Ми вважаємо ці карти просвітницькими, а не пропагандистськими, хоча й пропагуємо ідею центричної України. Наші редактори виконували свій патріотичний обов'язок натхненно. Друкарня "Аванпост" пішла назустріч й надрукувала карти безкоштовно. Ціну встановили мінімальну - 5 грн 40 коп за карту. Ми хотіли б залучити меценатів, щоб розповсюдити ці карти по всіх школах", - говорить Сосса.
Видання, "Україна. Материк і півострів", складається з 8 спеціально розроблених для серії карт, та 4 німецьких і французьких репродукцій 1918-1919 років. Воно демонструє історичні подіі від моменту розселення слов'янських племен у V ст і до сьогодні, приналежність Криму та нині російських земель до України у різних часовх зрізах.
"У цих збірках опубліковано цілий ряд матеріалів із польських, німецьких видань столітньої давності. Таких, де є Україна, де є українці. Тут викладено формування історичних віх у формуванні і розвитку територій", - зазначає директор Інституту географії НАНУ Леонід Руденко.
"Ми маєм спроби донести за допомогою карт історичне минуле, ідеї України, і це цікава ідея. Національний склад, менталітет, території - все це є у картах. Мова йде про проблеми, про які ми волаємо століттями та роками", - каже Валерій Смолій, директор Інституту історії НАН України.

Зараз ви читаєте новину «Презентували нову серію довідкових карт "Країна єдина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути