середа, 22 квітня 2015 13:46

Поспіх у прийнятті Конституції може зафіксувати поділ України – Кравчук
5

Фото: Ірина Зджанська

Перший президент незалежної України Леонід Кравчук побоюється швидкого прийняття нової Конституції. Про це він заявив на зустрічі-сніданку з львівськими підприємцями, передає кореспондент Gazeta.ua.

"Чи не зафіксуємо ми документально факт поділу України через поспіх? Адже в мене є таке відчуття, що бажання прийняти нову Конституцію є швидким. І було б добре, якби місцеві влади в цей час не мовчали. 13 травня уже збираються читати зміни. Хіба де-небуть говорили про це? Ні. Це буде найдраматичніше. На цей період, поки не вирішимо питання Донбасу і не визначимо статус Криму, варто прийняти закон про владу, завдяки ньому можна допустити вільне тлумачення цих регіонів", - зауважив Кравчук.

Також він висловив невдоволення діями теперішньої влади.

"Майданом, революцією гідності ми показали світу свою високу політичну культуру, прагення до свободи, демократії. Підтримка світу зараз має корені саме звідти. І при всій повазі до нинішньої влади: не вони починали цей майдан - вони просто його використали, щоб взяти владу в свої руки", - зазначив Кравчук.

Однак, він зауважив, що це не було помилкою.

"Не можна сказати, що владу взяли не ті люди. Чітко зараз можна визначити єдність влади і поглядів на повний завершений європейський вибір. Врешті-решт може нам вдасться вирватитися з обійм східного партнера", - сказав Кравчук.

Проте, за його словами, теперішній владі таки не вдалося сформувати нові засади організації влади.

"Абсолютно відсутня кадрова політика як система. До влади проходять або їх приводять людей, які не мають жодної професійної підготовки та досвіду. Диво-дивне, чого раптом людина, яка виробляла раніше сир чи шоколад, стає на чолі збройного якогось відомства. Також несприйнятне, коли державні органи влади використовують діти та близькими посадовців", - зауважив перший президент незалежної України.

Серед помилок теперішньої влади, він також відзначив невміння справитися з початком агресії Росії.

"Зараз бачу, якби Крим став на захист при будь-якій загрозі, хоча сумніваюсь, що в Криму ми могли перемогти, але даючи бій серйозний, могли зупинити агресію. Тоді так швидко Донбас не підняли б до рівня конфронтації і агресії збоку Росії. Але чомусь тоді вважалися героями ті, які не дають відсіч. Як сьогодні пам'ятаю як у Раді говорили, що солдати, які не стріляють в ополченців так званих "зелених чоловічків", є героями", - відзначив Кравчук.

За його словами, при першій агресії Росії єдиним правильним кроком було поставити на порядок денний Будапештський меморандум про позбавлення ядерної зброї на користь безпеки і суверенітету.

"А вони прийняли до уваги "женевський формат", бо пані Меркель переконала Порошенка, а її в свою чергу Путін, що в переговорах в Мінську мають брати участь керівники так званих "ЛНР" і "ДНР". Тепер вороття нема, ми зайшли в глухий кут. А треба було зібрати підписантів Будапештського меморандуму і спитати їх, чи будуть вони виконувати умови договору", - сказав Кравчук.

Зараз ви читаєте новину «Поспіх у прийнятті Конституції може зафіксувати поділ України – Кравчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути