четвер, 02 червня 2016 16:42

Порозуміння між Києвом і Варшавою стане зразком для Європи

Порозуміння між Києвом і Варшавою стане зразком для Європи

11 липня 1943 року на землях довоєнного Волинського воєводства Польщі сталася кривава міжетнічна драма. В Україні її згодом назвали Волинською трагедією, а в Польщі - Волинською різнею.

Обопільні етнічні чистки чинила Українська Повстанська Армія та польська Армія Крайова за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів.

До роковин за жертвами у Волинській трагедії українці написали лист покаяння і прощення до польського суспільства.

"Просимо прощення і рівною мірою прощаємо злочини і кривди, вчинені щодо нас, – це єдина духовна формула, що повинна бути мотивом кожного українського і польського серця, яке прагне миру й порозуміння". - йдеться в листі

"Київ і Варшава – це стратегічна східна опора всієї Європи. Маємо усвідомити, що приклад нашого взаємного порозуміння здатен стати зразком для всього європейського простору".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці написали лист покаяння і прощення до польського суспільства

"Напередодні меморіальних подій, що з липня розпочнуться в обох державах, закликаємо повернутися до традиції спільних парламентських відозв, які не розділятимуть, а об'єднуватимуть нас у покаянні і прощенні. Керуючись духом братерства, закликаємо разом встановити спільний День пам'яті за жертвами нашого минулого і віри у неповторення зла".

Нагадаємо, Волинська трагедія - кривавий епізод українсько-польського конфлікту часів Другої світової війни.1943 року Крайовий провід українських націоналістів на Волині прийняв рішення про вигнання місцевих поляків. На той час українці становили близько 80% населення регіону, поляки - 15%. Обґрунтовувалося таке рішення покарати частину поляків за співпрацю з гітлерівцями, за допомогу радянським партизанам та за вбивства польськими партизанами українських громадських діячів на Холмщині.

"Тема Волинської трагедії і Другої світової війни залишається подразником в українсько-польських стосунках, - говорить Володимир Тиліщак, заступник голови Українського інституту національної пам'яті. Її використовують для розбрату. Хоч стосунки між Україною та Польщею у нас зараз добрі, але весь час трапляються акти вандалізму з обох сторін. Тому Український інститут національної пам'яті вітає такий лист, поділяємо усі пункти звернення. Це крок до порозуміння і усвідомлення істини: у нас є спільне складне минуле".

Зараз ви читаєте новину «Порозуміння між Києвом і Варшавою стане зразком для Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути