вівторок, 09 лютого 2010 10:14

Польща звинуватила Білорусію у репресіях

Польща звинуватила Білорусію у репресіях

8 лютого білоруський посол у Варшаві Віктор Гайсенок був викликаний до польського МЗС, повідомляє  REGNUM. Приводом для цього стали події в білоруському місті Івенец (Мінська область), де співробітники силових структур зайняли будинок польської громади (Польський дім).

На зустрічі з послом заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Кремер звинуватив білоруську владу в репресіях.

Зі свого боку, глава МЗС Радослав Сікорський заявив, що його білоруського колегу Сергія Мартинова, який найближчим часом має намір відвідати Варшаву, очікує серйозна розмова про становище польської діаспори в Білорусії.

8 лютого в Польському домі, що належить невизнаному владою Союзу поляків Білорусі (СПБ), з"явилися співробітники міліції та судові виконавці. Вони вигнали активістів, що перебували в будівлі, і приступили до опису майна.

На якій підставі діяли судові виконавці, невідомо. Представник СПБ, журналіст Анджей Почобут заявив, що "ніякого рішення суду не було".

Попередній конфлікт навколо Польського дому в Івенце стався наприкінці січня. Тоді альтернативний (лояльний владі) Союз поляків спробував провести там з"їзд, щоб змістити голову місцевого відділення невизнаного СПБ Терезу Соболь. Десятки активістів непідконтрольного владі Союзу поляків, що прямували до Івенец, були затримані.

Союз поляків Білорусі був розколотий у 2005 році. Та його частина, яка лояльна владі, є офіційно визнаною. Активісти невизнаного СПБ на чолі з Анжелікою Борис заявляють, що піддаються переслідуванням з боку силових структур.

Зараз ви читаєте новину «Польща звинуватила Білорусію у репресіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути