вівторок, 22 липня 2014 16:53

Півроку тому на Майдані загинули перші з Небесної сотні

Півроку тому на Майдані загинули перші з Небесної сотні
Фото: censor.net.ua

Сьогодні виповнюється півроку з дня вбивства перших двох активістів Майдану: Сергія Нігояна та Михайла Жизневського. 22 січня 2014 року обоє загинули від куль снайпера на Майдані.

Нігоян помер, коли був на барикадах. Отримав чотири кулі. Дві потрапили в голову, одна — в шию, а четверта — в тулуб.

Активіст був родом із села Березнуватівка Солонянського району Дніпропетровської області. Його батьки втекли з Вірменії 1992-го через війну в Нагірному Карабасі. Навчався в Дніпродзержинському коледжі фізичного виховання. Був єдиною дитиною в сім'ї. Батько Гарегін Нігоян у смерті сина нікого не звинувачує:

Сергія Жизневського вбили кулею в серце під час штурму "беркутівців". Він із білоруського міста Гомель. В Україну перебрався 2006-го через політичні переслідування на батьківщині. Там брав участь в акціях опозиції.

Після загибелі обох активістів представники української влади заявляли, що у МВС не використовують набої, якими вони були убиті, і що взагалі їхні убивства – провокації, які на руку опозиції, а не владі.

На думку деяких експертів Нігоян та Жизневський стали випадковими жертвами. Мовляв, вистріли були зроблені цілеспрямовано у натовп.

Зазначимо, що у ніч на 22 січня 2014 на вулиці Грушевського у Києві сталися найгарячіші сутички між силовиками та активістами-майданівцями. Гриміли вибухи та постріли, багато людей постраждало, щонайменше троє померло від поранень, ще один хлопець упав із колонади.

Нагадаємо, що майданівці протестували проти тодішнього режиму - влади президента Януковича, корупції та беззаконня. Поштовхом до збурення громадського суспільства стала відмова Януковича від підписання угоди з Євросоюзом. Вночі 30 грудня 2013 року силовики по-звірячому побили студентів, намагаючись розігнати їх малочисельний мітинг в підтримку ЄС. Це викликало масштабну хвилю обурення. На чергову акцію протесту вийшли сотні тисяч незадоволених. Пізніше акції переросли у силовий спротив.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Півроку тому на Майдані загинули перші з Небесної сотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути