четвер, 14 липня 2011 22:50

Південний Судан став 193-ю країною-членом ООН

Південний Судан став 193-ю країною-членом ООН

Генеральна асамблея ООН 14 липня проголосували за те, щоб визнати Південний Судан незалежною державою, повідомляє Reuters. Таким чином, держава, чия незалежність була проголошена 9 липня, стало сто дев'яносто третьою за рахунком країною-членом ООН.

У Південного Судану вже є своя столиця - місто Джуба, національний прапор, гімн та інші атрибути незалежності. Як очікується, найближчим часом там з'явиться і своя валюта.

Референдуму про самовизначення півдня Судану передувала 21-річна громадянська війна, під час якої ні переважно мусульманський північ, ні переважно християнський південь не могли домогтися військової переваги.

Між Північним і Південним Суданом, незважаючи на взаємне визнання, все ще залишаються розбіжності з приводу приналежності багатих нафтових полів, розташованих біля кордону двох країн. Минулий місяць ці протиріччя приводили до численних збройних інцидентів між ними.

Нагадаємо, нову країну вже визнали США, Росія і власне Судан, від якого жителі півдня від'єдналися за підсумками референдуму, що відбувся на початку 2011 року. Тоді понад 98 відсотків виборців, що прийшли на дільниці, проголосували за відділення півдня від Судану і створення власної держави.

Зараз ви читаєте новину «Південний Судан став 193-ю країною-членом ООН ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути