понеділок, 09 лютого 2015 12:00

"Після того, як Крим перестав бути українським, виникло відчуття, що треба більше знати свою країну"
7

Фото: Знайдено в Україні

Лала Тарапакіна разом зі своєю командою проїхала через усю країну, щоб відшукати маловідомі місця для відпочинку в Україні. У зимовому сезоні команда "Знайдено в Україні" розповіла українцям про невідомі Карпати і Закарпаття, а головне ― запропонувала бюджетні варіанти для подорожей усією сім'єю в холодну пору року. Gazeta.ua розпитала автора проекту про ідею створення, про місця натхнення в Україні, про людей і трохи про перспективи внутрішнього туризму в Україні.

Лала, як народилася ідея поїхати у подорож Україною?

Після того як Крим перестав бути українським, з'явилося відчуття, що необхідно краще знати свою країну, щоб зруйнувати стереотип, ніби відпочивати влітку можна тільки в Криму. Виявилося, що в Україні безліч дивовижних місць, куди можна поїхати в будь-який сезон. Але основна ідея проекту в тому, щоб показати українцям, яка прекрасна і горда наша Батьківщина, які неймовірні люди тут живуть, які подвиги здійснюють вони щодня.

Чи було місце, де вам не сподобалося?

Звичайно, було, і не одне. Наприклад, гора Пивиха в Полтавській області. Це найвища точка Лівобережної України, там дивовижно. Але дуже запущене, брудно і "совково". Якщо докласти зусиль і трохи любові, околиці Пивихи могли б бути туристичним маршрутом.

Можливо, плануєте випускати гід по маршрутах "Знайдено в Україні"?

Наша спільнота у фейсбуці певною мірою і є таким гідом. Але ми плануємо і більш детальні маршрути. Тільки б усе в нашій країні налагодилося, і можна було подорожувати з легким серцем.

Де, на вашу думку, варто шукати натхнення в Україні?

Натхнення варто шукати всередині себе: тоді будь-яке місце, будь-яка дорога, будь-яке крихітне містечко стане відкриттям. Але якщо спробувати класифікувати місця для натхнення, то вийде приблизно така картина: натхнення для творчості ― у Седневі Чернігівської області, для кохання ― в Чинадієво Закарпатської області, для нової справи ― у Волосянці Львівської області. Вся Україна ― це одне велике місце сили і натхнення, потрібно просто знайти свій шматочок для підзарядки.

Чи відчули ви різницю між менталітетом областей?

Кожна область має свої яскраво виражені риси. Галичина ― музична, Буковина ― некваплива, Верховина ― хлібосольна. Різниця між областями, безумовно, є: вона виражається і в способі спілкування, і в мові, і в ставленні до мандрівників, і в ставленні до свого краю.

Як ви вважаєте, у сфері туризму Україна може конкурувати з Європою?

Може, якщо дотримуватися певних умов, які стосуються в основному інфраструктури, зокрема, стану доріг. Мирне небо і хороші дороги ― дві головні умови привабливого туризму, тому що все інше в Україні є.

У чому унікальність українського туризму?

У його автентичності, глибині, привітності і відкриттях: у кожному регіоні країни можна знайти дивовижну людину або дивовижну історію. Крім того, Україна така різна, що, навіть переїжджаючи з однієї області в іншу, ти ніби здійснюєш навколосвітню подорож. У Полтавській області можна об'їздити всі містичні гоголівські місця, в Сумській ― скупатися у Ворсклі або піти за грибами в сосновий ліс, у Кам'янець-Подільському ― доторкнутися до історії і побачити незвичайні місця, в Закарпатті ― пірнути в гірську річку і підкорити гори. Україна ― на будь-який смак, на будь-який характер.

Зараз ви читаєте новину «"Після того, як Крим перестав бути українським, виникло відчуття, що треба більше знати свою країну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути