четвер, 23 червня 2016 13:00

Після Євросоюзу скасувати візи для українців може Канада

Уряд Канади через місяць має відповісти на петицію канадців щодо запровадження безвізового режиму для громадян України. Наша країна в односторонньому порядку скасувала візи для громадян Канади в 2005 році.

- Канадці отримали можливість писати петиції до влади торік. 12 січня цього року я написав свою і почав збирати підписи, – каже автор канадського звернення щодо скасування віз для українців, політолог Микола Кравець. – Потрібно було за 90 днів зібрати 500 підписів громадян Канади. Петиція зібрала 2456. Вона потрапила в парламент 6 червня. Уряд має 45 днів, щоб відповісти на неї. Швидше за все, перед Україною виставлять критерії, які вона повинна буде виконати для безвізового режиму.

Хочу донести до канадської влади переваги цього кроку. Перед минулими виборами до парламенту, в жовтні 2015 року, Ліберальна партія заявила, що працюватиме над візовою лібералізацією з Україною. Вони перемогли, тож я публічно закликав їх виконати обіцянку.

Автор: надане Миколою Кравцем
  Микола Кравець, 27 років. Народився в Вінніпегу. Прадіди і прабабці емігрували в Канаду з Західної України у 1908 – 1914 роках. Отримав ступінь бакалавра з економіки і політики в Університеті Манітоби, ступінь магістра з політики міжнародних відносин в Університеті Квінз в Кінгстоні. Працює політологом в Асоціації муніципалітетів Манітоби. Зустрічається з українкою, яка виїхала з України в Канаду на постійне місце проживання. Тричі був спостерігачем на виборах в Україні. Хобі – волонтерство в українській громаді Вінніпега
Микола Кравець, 27 років. Народився в Вінніпегу. Прадіди і прабабці емігрували в Канаду з Західної України у 1908 – 1914 роках. Отримав ступінь бакалавра з економіки і політики в Університеті Манітоби, ступінь магістра з політики міжнародних відносин в Університеті Квінз в Кінгстоні. Працює політологом в Асоціації муніципалітетів Манітоби. Зустрічається з українкою, яка виїхала з України в Канаду на постійне місце проживання. Тричі був спостерігачем на виборах в Україні. Хобі – волонтерство в українській громаді Вінніпега

Домагаюся, аби влада пришвидшила переговори із Києвом у цьому питанні. Зокрема, врахувала досягнення України на шляху до безвізового режиму з ЄС. Коли Євросоюз скасує візи, то для канадської влади буде значно більше аргументів, щоб зробити те ж. Мовляв, якщо ЄС дав, значить немає ризиків. Хочу, щоб Канада допомогла Україні досягти відповідності критеріям, підказала план їх втілення. І щоб були визначені часові рамки.

Україна наразі не відповідає всім критеріям. Наприклад, у країні, яка хоче мати безвізовий режим із Канадою, має бути не більше 5% відмов на отримання віз протягом 3-х років підряд. Кілька років тому було 80-85% позитивних відповідей на візові прохання, а зараз цей показник коливається в межах 65-70%. Це неофіційні дані.

Як провідні партії канадського парламенту ставляться до міграції з України?

- Історія української міграції в Канаду цього року відзначає 125-літній ювілей. По країні відбудеться ряд святкувань. У парламенті 12-14 депутатів із 338 – канадці українського походження. Двоє міністрів в уряді – теж. Серед цілей, які стоять перед міністром закордонної торгівлі, канадської українки Христини Фріланд, - щонайширше втілити в життя Угоду про зону вільної торгівлі між Канадою і Україною. Цю причину я взяв за основу в петиції. Візова лібералізація і ЗВТ – пов'язані. Безвізові візити українців в Канаду створять нові економічні зв'язки між країнами, сприятимуть інвестиціям.

Також у парламенті діє Група друзів України, в якій 80-85 парламентарів і сенаторів. У ній багато канадців без українського коріння. Загалом, в Канаді 1,2 мільйона канадців українського походження з 36 мільйонів населення. Тож багато політиків бажають мати підтримку української діаспори. Це багато в чому пояснює підтримку Канадою України.

На які поїздки можуть розраховувати українці, якщо Україна виконає вимоги?

- Канада наслідуватиме приклад ЄС, кажуть мені депутати. В'їхати зможуть ті, хто має біометричні паспорти. Українці зможуть приїздити на термін до 90 днів без права працювати в Канаді. Для роботи потрібна буде віза. Мабуть, студенти зможуть їздити, щоб вчитися до 3-х місяців. Але найбільшу перевагу матимуть ті, хто буде приїздити в бізнесових цілях. Це сприятиме економічному розвитку обох країн і просуванню реформ в Україні.

Коли це станеться?

- Точно не відомо. Надіюся, протягом 45 днів уряд озвучить критерії, покаже Україні покроковий шлях. У липні прем'єр Канади Джастін Трюдо приїде в Київ. Він має обговорити деталі ЗВТ між країнами і, вочевидь, озвучить відповідь на петицію. Варто буде публічно запитати прем'єра, чи він особисто підтримує безвізовий режим для українців. Бо він обіцяв це перед виборами.

Цю петицію наразі підтримали 125 парламентарів та сенаторів. Але Канада не буде нічого робити, поки українська влада бодай не попросить про це. А для цього українське суспільство має тиснути на своїх політиків.

Багато українців їдуть в Канаду не заради навчання чи бізнесу, а для еміграції.

- Офіційні особи не толерують, коли приїжджають в Канаду за одними візами, а на місці займаються іншими справами чи пробують змінити тип візи. Через це є багато відмов. Технічно можливі такі речі, але не бажано їх робити. Наші консули підкреслюють, що слід дотримуватися правил і тих типів візи, які видали.

Історія останніх років показує, що деякі українці прибувають в Канаду за туристичною чи студентською візою, але перебувають довше, ніж дозволено. Канадському посольству в Україні це не подобається. Вони завжди переживають, чи повернуть додому ті, кому дали візи.

Якщо люди хочуть прибути надовго чи назавжди, то їм просто краще одразу подавати на відповідний тип довгострокової візи. Це насправді збільшить їх шанси отримати бажане.

Наскільки Канада зацікавлена в новій хвилі українських мігрантів?

- Зараз багато молодих українців вчаться в університетах Канади. Для країни це добре. Також відбувається співпраця між університетами обох країн. Українці приїздять на кілька семестрів чи стажуватися. Водночас маємо 30% відмов. Тож Канада відсіює прохачів віз. Часто через некоректно подані документи, неточності, брехню в паперах. Іноді причиною відмови стає підозра консула, що людина не повернеться в Україну. Тут важко щось довести, бо це суб'єктивне рішення.

Не слід забувати, що не тільки українці їздять в Канаду. Багато канадців відвідує Україну завдяки безвізовому режиму. Це взаємний обмін, діалог. Сам був 7 разів в Україні й дуже вдячний, що мені не потрібно було отримувати візу.

Чи існують цифри, скільки українців виїхали в Канаду за останні 10-15 років?

- Із 2005 року близько 25 тисяч українців отримали тут постійне місце проживання. Але ще багато роблять короткотермінові візити чи живуть із візами.

Організації українців в Канаді допомагають новоприбулим адаптуватися, знайти роботу, курси навчання?

- Тим, хто прибуває з ціллю імміграції, головним джерелом допомоги є федеральний уряд і регіональна влада. Діють вони через різні служби і програми. Підтримка організацій української спільноти другорядна. Більшість українських організацій радше займаються збереженням культурної спадщини.

Чи відрізняються канадські українці різних хвиль еміграції?

- Було 4 хвилі. Були різні причини поїхати з України. Найчастіше - економічні можливості та свободи. Моя сім'я виїхала в Канаду у 1-у хвилю - до Першої світової. 2-а, значно менша хвиля, була між двома світовими війнами. 3-я - після Другої світової. Це були інтерновані солдати, які потрапили у табори військовополонених, переселенці, біженці та вивезені на примусові роботи. Вони були дуже патріотичні. Багатьма українськими організаціями керують зараз люди з цієї хвилі. 4-а розпочалася після незалежності України та триває досі.

Існує зв'язок між емігрантами усіх хвиль. Більшість із 1-ї і 2-ї або точніше їх нащадки. Новоприбулі за останні 25 років - порівняно незначна меншість. На противагу від попередніх 3-х хвиль, де були переважно жителі Західної України, у 4-ій представлена практично вся Україна – багато жителів центральних і південних областей. Це чудово, бо більшість діаспори сприймає Україну як країну, яка застрягла десь в 1940-х. Не можуть збагнути, що це країна ХХІ століття, яка розвивається. Відтак у неї ті ж проблеми, що в інших схожих країн.

Яка роль канадців українського походження в суспільстві?

- Українські канадці вплетені в усі сфери життя Канади - політику, бізнес, культуру, спорт. Багато відомих на весь світ канадців мають українські коріння.

В Україні теж багато успішних людей. Але це – країни із різною історією, інституціями і економічними моделями. У Канаді значно легше стати успішним. Це наслідок того, як працює економіка, які вона дає можливості, як підтримує приватні ініціативи, як закони створюють рівні правила гри для всіх.

Надіюся, реформи в Україні втілюватимуть. Управління державою в Києві, на жаль, досі тримається на персоналіях. Не вибудувано стабільних державних інституцій, які б ефективно функціонували, не залежно від того, хто їх очолює.

Довідка

Наразі громадяни 52 країн не потребують віз, аби відвідати Канаду.

Оціночні критерії, які вивчають для перегляду візової політики Канади щодо країни:

- Соціально-економічні умови країни: політична стабільність, економічні показники, рівень корупції, ефективність правової системи;

- Питання міграції в Канаду: кількість прохань про політичний притулок із країни, рівень відмов в отриманні канадських віз, рівень насильства серед мігрантів із цієї країни;

- Чесність у подачі документів та надійність обробки і видачі документів;

- Питання безпеки країни: кримінальна ситуація, організована злочинність;

- Управління країною своїми кордонами: ефективність контролю на них, загрози контрабанди і торгівлі людьми;

- Забезпечення прав людини в країні;

- Двосторонні стосунки з країною: співпраця щодо мігрантів, торгівля та інвестиції, інтереси зовнішньої політики.

Зараз ви читаєте новину «Після Євросоюзу скасувати візи для українців може Канада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути