середа, 10 червня 2009 09:38

Підводники знайшли зниклий без вісти радянський підводний човен (ФОТО)

У територіальних водах Швеції виявлений радянський підводний човен "С-2", що підірвався на міні 2 січня 1940 року в Аландському морі під час війни з Фінляндією і став першою бойовою втратою підводників.

Знахідку зробила група шведських пошукачів, які за допомогою підводної камери з дистанційним управлінням два роки тому знайшли неподалік від Аландських островів ще одну субмарину "Щ-305".

"Ми почали пошук "С-2" десять років тому, і кожне літо безрезультатно досліджували ймовірний квадрат його загибелі. Надія практично вичерпалася, коли раптом сонар виявив підводний човен. Носовий відсік був підірваний. Мабуть, він підірвався на міні. Тому ідентифікація зайняла дуже тривалий час", - заявив підводник-пошукач Бьорн Русенлеф.

Підводний човен був знайдений в Аландському морі на кордоні між Швецією і Фінляндією після пошукових робіт, здійснених шведсько-фінськими дайверами.

Російське посольство в Стокгольмі, а також шведська та фінська влада проінформовані про знахідку. Поки жодного рішення про подальшу долю субмарини не прийнято. Рішення про підйом "С-2" на поверхню прийматиме влада Швеції.

Підводний човен "С-2" виявився найбільшим за водотоннажністю кораблем, що загинув під час цієї війни в протоці Південний Кваркен. Крім того, це був перший випадок масової загибелі особового складу флоту під час бойових дій: пропали без вісті всі 50 осіб екіпажу.

Підводні човни серії "С" були побудовані в 1935-1938 роках на Балтійському суднобудівельному заводі імені Серго Орджонікідзе в Ленінграді і стали першими середніми підводними човнами ВМФ радянського виробництва. Вони мали дуже хороші для того часу морехідні та бойові якості, повідомляє Дни.ру.

Всі фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «Підводники знайшли зниклий без вісти радянський підводний човен (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути