субота, 05 квітня 2014 11:11

Перший пам'ятник Небесній Сотні встановили у Холодному Яру (ФОТО)

У Холодному Яру на Чигиринщині, на території музейно-етнографічного комплексу "Дикий хутір", біля церкви Святого Праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського) встановлено перший в Україні пам'ятник Небесній Сотні.

Автор: Фото: Олег Островський
 

Створений коштом меценатів Олега Островського та Володимира Кравця, хрест із каменю, привезеного з Вінничини, повторює обриси старовинних козацьких хрестів. Водночас, скульптори Микола Теліженко та Юрій Олійник використали у основі композиції і древній символ українців, – тризуб, у якому центральний зубець стилізований під меч.

Сам хрест ніби "прошитий" пострілами, у трьох отворах в камені – справжні гільзи, знайдені на Майдані в столиці після того, як силовики розстріляли беззбройних демонстрантів. Вівтар біля хреста викладено закіптюженою вогнем плиткою з відомої тепер вже кожному українцю київської вулиці Грушевського.

На фасадній частині композиції – написи "Славним синам України, Небесній Сотні. Героям слава!", на звороті – зображення калини та висічені слова Тараса Шевченка: "Борітеся – поборете, вам Бог помагає!"

Автор: Фото: Олег Островський
 

Скульптори працювали над створенням композиції близько місяця. Висота пам'ятника – 2 метри, вага – близько 1,5 тонни.

Офіційне відкриття пам'ятника – 13 квітня, у День вшанування усіх борців за Волю України, коли до Холодного Яру з'їдуться патріоти з усіх куточків України.

Зараз ви читаєте новину «Перший пам'ятник Небесній Сотні встановили у Холодному Яру (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути