вівторок, 16 серпня 2011 18:29

"Паханам - параші, дітям - школи" - у Макіївці вимагають право на освіту
14

Фото: Фото: Тетяна Заровна

"Паханам - параші, дітям - школи", "Україна без дітей", - з подібними плакатами прийшли сьогодні до Донецької облдержадміністрації батьки ліквідованих на Донбасі україномовних шкіл № 3, 27, 100 міста Макіївка і № 111 міста Донецька.

Вони об'єдналися з представниками опозиційних партій і висловили обурення політикою, яку проводить Партія регіонів. Вперше за час президентства Віктора Януковича до мітингуючих з будівлі Донецької облдержадміністрації вийшли чиновники: голова обласного відділу освіти Юрій Соловйов і двоє співробітників його відомства.

Під тиском пікетників чиновник дав слово, що всі чотири закриті українські школи будуть готові до 1 вересня. Проте на уточнюючі питання Соловйов відповідав ухильно.

"Школи будуть працювати чи не будуть працювати відповідно до прийнятих судових рішеннь, але заходи будуть прийняті", - зазначив чиновник.

Правозахисниця Марія Олійник і кілька мам звинуватили Соловйова в лицемірстві.

"Школи повинні працювати в нормальному руслі зараз, до закінчення спорів в суді, - прокоментувала Олійник. - На те є попередні судові ухвали, які ми вимагаємо виконати невідкладно. Ці ухвали кажуть: призупинити дію рішень місцевих рад про закриття шкіл. А нам Соловйов дає зрозуміти, що потрібно дочекатися остаточних судових рішень. Суперечки в судах, як відомо, можуть тягнутися роками, а доти де навчатися дітям?"

"У мене 6 дітей, 13 онуків, мені 53 роки і ніколи, за все моє життя я не бачила часів більш жорстоких і немилосердних по відношенню до дітей. Янукович будує Україна не для дітей, а для самого себе і таких як Соловйов - ось хто реально відчув поліпшення", -  обурилася макіївчанка Галина Нікітченко, у якої в школі № 100 навчається двоє онуків.

"На державних шахтах, у лікарнях, інших держструктурах - скрізь, де є адмінресурс - тиснули на батьків, щоб ті писали заяви про переведення в інші школи, - заявила макіївчанка Наталія Федосєєва. - Так само під загрозою втрати роботи були змушений переходити в інші школи наші вчителі. Розтоптані наші права, сотні сімей позбавлені майбутнього".

Батьки пообіцяли, що 1 вересня почнуть безстрокову акцію протесту разом з дітьми, якщо їм не дадуть можливість продовжити освіту.

Більше ста учасників мітингу поставили підписи під вимогами до влади негайно оснастити школи всім необхідним для навчального процесу, порушити кримінальні справи щодо тих посадових осіб, які ігнорують судові ухвали і вже вивезли з шкіл парти, комп'ютери та інше майно. Батьки також вимагали відставки обласного керівництва і мерів міст, в яких знищуються школи.

Зараз ви читаєте новину «"Паханам - параші, дітям - школи" - у Макіївці вимагають право на освіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути