неділя, 03 листопада 2013 12:35

Останній призовник строкової служби: "Дівок треба кидати відразу, чекати не будуть!"
15

Фото: Фото: Аріна Кантоністова

Закінчується призов на останню строкову армійську службу в Україні. Майбутніх захисників нашої держави будуть відтепер набирати виключно за контрактом. "Про що думають та спілкуються новобранці перед початком служби?", - у них запитала Gazeta.ua.

На Вінниччині серед 20 тисяч ймовірних претендентів останніх "строковиків" служити піде 325 хлопців. Їх зібрали у збірному пункті Вінницького обласного військового комісаріату, що у райцентрі Козятин.

Просимо показати хлопців, які необхідні речі вони взяли з собою. Дістають загалом рушники, мило, консерви та солодку воду. Юрій Капула з Жмеринського району, ще й металеву банку згущенки, на неї нарізний батон "Новинка".

"Родичі у сумку мені поклали ще: кролика, курку, звичайно ковбаси копчені домашні. В селі ж вирощують сало. Батьки спеціально закололи на проводи свинку. Бабуся хотіла побалувати солоденьким. Поклала шоколадки, булочки з маком. Я, правда, з сиром люблю. Я останній вечір провів за вечірньою вечерею з сім'єю. Нікуди не пішов. Як дізнався, що йду в армію, то прогуляв з друзями майже весь місяць. Проводи обійшлися в тисячу доларів. Якось так. Спеціально замовляли кафе. Запросили 50 чоловік. З них половина друзі, інша половина – родичі. А от скільки мені подарували, ну за традицією українською в банку накидали, це залишиться при мені. За ці гроші вже заплатив за навчання, бо перейшов на заочну форму в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого", - розповів Юра.

"А мені накидали 6-7 тисяч гривень. Також святкували у дуже вузькому колі. Всі витрачені гроші фактично повернулися. Мама їх поставить на депозит. Поки я не повернуся. Гривень з 800 з верху ще має накапати. Їх потрачу на якусь одежу, бо ж після служби помужнішаю. А, може, і на якісь памперси згодяться. Ну потом, після одежі. Якщо щось лишиться", - додав Микола Крушельницький.

Поки хлопці чекають відправки на службу, розмови про гроші делікатно перетікають про дівчат.

"Перед службою дівок треба кидати одразу, чекати не будуть. Я свою кинув ще літом, як дізнався, що в армію іду. Зустрічався до цього два роки. Чого кинув? Бо вона мені сказала, що чекати не буде. А я б її чекав. Точно. Дівки, дівки. Ви перепитайте тут у всіх, чи хтось вірить, що його дочекаються. Може, тільки один відверто скаже, що його дівчина не така, і дійсно дочекається", - зауважив Артем Стеблов.

На запитання,чому хлопці пішли в армію, ті відповіли так:

"Йти в армію не планував. Та тут чогось виникло бажання змінити майбутнє. Спробувати щось нове. Як закінчив коледж, переосмислив життя. Зрозумів, що йти далі в інститут по спеціальності, то немає сенсу. І не хочу. А тут є шанс потрапити на останній призов. І дізнатися, можливо, армія – це моє? Мама вважає, що я роблю правильний вибір. Батько також підтримав. Він сам служив у спецпідрозділі артилерійських військах. Я думаю піти у внутрішні війська. В технічному коледжі зі мною в групі навчалися ще 20 хлопців. З них тільки я і ще однин одногрупник пішли служити. І другий, здається, пішов на контракт", - відповів Геннадій Ширшов.

"Якщо чесно, я в армію пішов, бо потрібний військовий квиток. Хочу влаштуватися на якусь хорошу роботу. Маю вищу освіту викладача географії та біології. Закінчив універ цього року. На контракт не хотів йти, бо хочу швидше зробити закордонний паспорт і поїхати на заробітки за кордон. А без військового квитка не випускають. Якщо не вийде із закордоном, повернуся в Україну працювати в міліції. Тому і буду проситися зараз у сухопутні війська. Повітряні не вибрав через те, що боюся літати. Правда, я ще ніколи не пробував. Може, мені б сподобалося", - зізнався Сергій Павлік.

Практично 80 % вінницьких призовників виявили бажання і були прийняті у внутрішні війська.

До 2017 року планується повністю завершити реформування війська. Після проведення всіх етапів державної програми реформування та розвитку ЗСУ на 2013-2017 роки армія повністю перейде на контрактну форму комплектування.

Зараз ви читаєте новину «Останній призовник строкової служби: "Дівок треба кидати відразу, чекати не будуть!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути