понеділок, 13 січня 2014 07:06

Опозиція у Таїланді добивається виконання своїх вимог

Опозиція у Таїланді добивається виконання своїх вимог
Фото: AFP
Таїландська опозиція оголосила про початок з понеділка, 13 січня, блокади Бангкока, повідомляє Agence France-Presse.

В рамках акції протесту, яка, за словами її організаторів, триватиме як мінімум до початку лютого, прихильники опозиції мають намір паралізувати рух транспорту в місті і зупинити роботу всіх державних органів.

Увечері в неділю, 12 січня, прихильники опозиції приступили до зведення перешкод на основних дорожніх розв'язках в місті. Учасники акції протесту також мають намір відключити електропостачання держустанов в Бангкоку і перешкодити співробітникам цих відомств прийти на роботу в понеділок.

Організатори "блокади" Бангкока розраховують, що їхня акція протесту зірве проведення дострокових парламентських виборів, призначених на 2 лютого, і змусить кабінет міністрів на чолі з Йінглак Чинават подати у відставку. Влада Таїланду, в свою чергу, заявили про готовність у разі загострення ситуації оголосити в Банкгоку режим надзвичайного стану.

МЗС України раніше рекомендував росіянам уникати поїздок в Бангкок у зв'язку із загостренням політичної ситуації.

Масові антиурядові виступи тривають в Таїланді з кінця листопада. Приводом до початку виступів стало невдоволення опозиції проектом амністію, який готував уряд на чолі з Їнглак Чинават. Опозиція запідозрила, що амністія дозволить повернутися в країну Таксину Чинавату - братові прем'єр-міністра. Таксіна Чінавата, також займав пост прем'єр-міністра, в 2006 році відсторонили від влади і змусили покинути країну.

Йінглак Чинават йти у відставку відмовилася, проте влада Таїланду погодилися провести дострокові вибори, призначивши голосування на 2 лютого. Опозиція вимагає перенести вибори на більш пізній термін, заявляючи, що не встигне до них належним чином підготуватися. Крім того, лідери опозиції наполягають на тому, щоб Йінглак Чинават і її уряд пішли у відставку до виборів, передавши владу в країні "народній раді". Обидва вимоги опозиції влада Таїланду відкидають.

За прогнозами політологів, за підсумками дострокових виборів більшість місць у парламенті Таїланду знову візьмуть прихильники Йінглак Чинават, що дозволить їй зберегти за собою посаду прем'єр-міністра.
Зараз ви читаєте новину «Опозиція у Таїланді добивається виконання своїх вимог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути