середа, 03 квітня 2013 20:21

Полювання в українських лісах стане доступним тільки для багатих

Полювання в українських лісах стане доступним тільки для багатих
Фото: carpathians.eu

Половину мисливських угідь з квітня може втратити Полтавська обласна організація українського товариства мисливців та рибалок.

Вони відійдуть приватним власникам, які встановлять власні ціни на полювання, допускатимуть тільки своїх, простим людям можуть заборонити заходити в ліс. Перерозподіл лісів відбувається по всій Україні.

"В конкурсі за володіння мисливськими угіддями змагаються по 3 - 4 приватних організацій з кожного району. Кажуть, справлятимуться краще державного товариства, бо воно, ніби, мало платить працівникам, й за нього зменшилась кількість тварин, - повідомив голова президії Полтавської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок Костянтин Боровик. - У приватників, справді, грошей і можливостей більше, бо ми виживаємо за рахунок членських внесків й інвесторів, тому, наприклад, єгеря отримують мінімалку, середня зарплата 1,2 тисяча гривень, а прибутки за минулий рік склали всього 237 тисяч гривень. Але живність зменшилась не з нашої вини, в Україні змінився клімат. Наприклад, закупили фазанів, так за рік із 17 тисяч залишились одиниці, бо не пережили місцевих зим".

Державне товариство мисливців і рибалок орендувало 1,5 мільйони гектарів землі, закуповувало, розводило птахів й тварин, утримувало штат єгерів, захищало територію від браконьєрів. Договір оренди продовжувало кожні 15 років.У ньому працювало 300 чоловік, мали близько 16 тисяч членів, з яких майже 14 тисяч мисливців й 2 тисячі рибалок. Якщо зменшать угіддя, половину працівників скоротять.

Кожен член товариства щомісяця платив 150 гривень членського внеску, 30 - 50 гривень за разовий дозвіл на полювання, або 150 - 300 гривень за сезонну відстрільну картку. Могли полювати по всій території України.

"Коли з'являться приватні угіддя, у кожного буде своя ціна. Наприклад, одне з товариств у Решетилівському районі своїм продавали відстрільні картки по 50 гривень, а приїжджим по 150. А інша фірма, в селі Бугаївка Глобинського району загнула ціну за разове полювання в двісті гривень, - повідомив Боровик. - З таким підходом полювання стане доступним тільки для багатих. Більше того, селянам можуть заборонити ходити в ліс".

Чоловік розповів, кілька років тому приватне мисливське господарство "Кречет" під Полтавою без дозволу селян хотіло перекрити річку, й створити болото, щоб на їх території гніздилися дикі качки. Якби це зробили, затопило б навколишні луки, вода підібралася б майже до хат.

"Місцеві почали скаржитись владі, тому від ідеї довелось відмовитись, - повідомив Боровик. - З цим товариством пройшло все гладко, але не факт, що так буде з кожним, бо за частиною організацій стоять впливові чиновники".

Приватні товариства претендують на всі землі області, на яких найчастіше полюють. Найбільше їх у Великобагачанському, Котелевському, Гадяцькому, й Семенівському районах. Найменше в Лохвицькому, Козельщинському, Оржицькому, Чутівському, Зіньківському, Хорольському, Машівському районах.

"З приватників лише одиниці - нормальні хазяї, наприклад товариство "Хантерс" з Гадяча. За решту не впевнений. У Чорнухах був випадок. Знайшовся користувач, який просив, щоб ми відмовились від господарських угідь в тому районі, обіцяв, що мисливці безкоштовно полюватимуть на качку й зайця. Погодились, так одразу з'явилося ще дев'ять бажаючих. По шматку розірвали район й нічого там не зробили. Думали, напевно, що урвуть гарний куш з любителів полювання. Але якщо товариство не зможе утримувати своє господарство, закупляти живність, наймати єгерів, прогорить", - додав Боровик.

Зараз ви читаєте новину «Полювання в українських лісах стане доступним тільки для багатих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути